Hemiplejik üst ekstremitede izokinetik egzersizin etkinliği
The effectiveness of isokinetic strengthening in hemiplegic upper extremity
  1. Tez No: 613237
  2. Yazar: KARIM KARIMOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE COŞKUN BENLİDAYI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, hemipleji, inme, izokinetik, rehabilitasyon, Exercise, hemiplegia, isokinetic, rehabilitation, stroke
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı inme sonrası hemipleji hastalarında izokinetik güçlendirme egzersizinin ön kol kaslarına olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: İnme sonrası en az 6 aylık süreyi dolduran, üst ekstremite ve el Brunnstrom motor iyileşme evresi ≥ 3 olan hemiplejik hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki gruba randomize edildi. İzokinetik egzersiz grubuna 4 hafta süreyle haftada 3 gün izokinetik güçlendirme eğitimi; kontrol grubuna 4 hafta süre ile haftada 3 gün egzersiz bandı ile güçlendirme egzersizleri verildi. Klinik ve izokinetik ölçütler tedavi önesi, tedavi bitimi (4. hafta) ve 8. haftada değerlendirildi. Takip ölçütü olarak, izokinetik pik tork değeri, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Skalası, İnme Etki Ölçeği (İEÖ), Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), pik izometrik kas kuvveti, el kavrama kuvveti kullanıldı Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 24 hastanın (7 kadın, 17 erkek) yaş ortalaması 54,3±16,0 idi. İzokinetik grupta (n=12), el bilek ekstansörlerine ait tüm pik tork değerlerinde ve İEÖ'nün 3 alt birimi hariç (hafıza-düşünme, iletişim ve sosyal katılım) tüm klinik parametrelerde anlamlı iyileşme gözlendi. Tedavi sonunda (4. hafta) izokinetik grupta meydana gelen ekstansör pik izometrik kas kuvvetindeki (p=0,007) ve 60°/sn açısal hızda ölçülen pik torktaki değişim (p=0,007), kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazlaydı. Sekizinci haftada ise, DASH skorundaki iyileşmenin izokinetik grupta kontrol grubuna göre daha fazla olduğu saptandı (p=0,014). Sonuç: İzokinetik güçlendirme egzersizi hemiplejik üst ekstremitede ön kol kaslarını güçlendirmede etkin bir tedavi metodudur. İzokinetik güçlendirme ile, kronik inme vakalarında, üst ekstremite motor ve fonksiyonel parametrelerinde iyileşme sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of isokinetic strengthening exercise on forearm muscles in patients with post-stroke hemiplegia. Method: Hemiplegic patients with at least 6 months post-stroke and those with upper limb and hand Brunnstrom motor recovery stage ≥ 3 were included to the study. Patients were randomized into two groups. Isokinetic exercise group received 4 weeks (3 days/week) of isokinetic training, whilst control group was tailored strengthening exercises with exercise bands for 4 weeks (3 days/week). Clinical and isokinetic outcome measures were evaluated before treatment, after treatment (4th week) and at 8th week. Outcome measures included the isokinetic peak torque, Fugl-Meyer Assessment of upper extremity, Stroke Impact Scale (SIS), Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire, peak isometric strength and hand grip strength. Results: The mean age of the study group (n=24; 7 females, 17 males) was 54.3±16.0 years. The isokinetic group (n=12) revealed significant improvements in all isokinetic extensor peak torque values and clinical parameters except for SIS subdomains of memory-thinking, communication and social participation. At 4th week, the changes in extensor peak isometric muscle strength (p=0.007) and extensor peak torque at 60°/sn (p=0.007) were significantly higher than those in the control group. At 8 th week, improvement in DASH score was significantly higher in the isokinetic group when compared to the control group (p=0.014). Conclusion: Isokinetic strengthening is an effective therapeutic method in terms of strengthening hemiparetic upper limb forearm muscles. Isokinetic strengthening can provide upper extremity motor and functional improvement in patients with chronic stroke.