Tevfik Fikret şiirinde acının estetiği
The aesthetic character of pain on Tevfik Fikret's poetry
  1. Tez No: 613404
  2. Yazar: YUSUF FATİH IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Acı, tinsel acı, acı estetiği, kayıp, yas, Tevfik Fikret, Pain, spiritual pain, aesthetic character of pain, dead loss, mourning, Tevfik Fikret
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Tevfik Fikret şiirlerinin acı bağlamında incelendiği bu çalışmada öncelikle acı kavramına yoğunlaşılmış, bedenden kaynaklanan acıların bilinç tarafından nasıl algılandığı gözlemlenmiş, dilin ve kültürün algılama sürecindeki etkin katılımları tahlil edilmiş ve semavî dinlerin acı duygusuna yaklaşımları üzerinde durulmuş, bedensel acının tinsel uzamdaki şekillenişine odaklanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, insan tininin ihtiva ettiği potansiyel acı duygusu üç büyük bağlam olarak tespit edilen melankoli, romantizm ve dekadans kavramları içerisinde incelenmiş, acı duygusunu mahkûm eden yaklaşımların tarihine odaklanılmıştır. Çalışmanın ana konusunu teşkil eden üçüncü bölümde ise, Tevfik Fikret hakkındaki yerleşik yorumlar acı bağlamında değerlendirilmiş, hayatı, karakter özellikleri ve yaşadığı çağ arasındaki benzerlikleri merkeze alan bir değerlendirme perspektifi önerilmiş, bu perspektifle sanat ve şiir anlayışı yorumlanmış ve acı duygusu ihtiva eden şiirleri, kayıp ve yas kavramlarının ışığında dört temel tema altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the poems of Tevfik Fikret in the context of pain. The first part focuses on the concept of“pain”and“how the consciousness perceive the pains arising from human body”has been studied.. The study also analyses the effects of language and culture in the process of perception. On the other hand, the research has tried to dwell on the attitutes of Islam, Judaism and Christianity towards the feeling of pain. In the second part of the work, the feeling of pain in human spirit has been examined within the concepts of melancholy, romanticism and decadence, focusing on the history of the approaches that judge“the feeling of pain”as negative. In the last part of the study, settled ideas about Tevfik Fikret have been examined in the context of pain. A perspective of evaluation that Tevfik Fikret should be examined by regarding the similitarities between his life, character and the era that he lived at has been suggested . In this way, Tevfik Fikret's concepst about art and poetry have been studied under the lights of notions of mourning and dead loss.