Kemik iliği yapılan hastalarda febril nötropeni atağında alınan kan kültürlerinde izole edilen bakteriler ve antibiyotik duyarlılık profilleri
The bacteria and antibiotic susceptibility profiles which were isolated from blood cultures of the hematopoetic stem cell transplant patients undergoing febrile neutropenia attack
  1. Tez No: 613471
  2. Yazar: YUNUS KURALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHŞAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre nakli, Febril nötropeni, Kan kültürü, Antibiyotik duyarlılık profili, Hematopoetic stem cell transplantation, Febrile neutropeni. Blood culture, Antibiotic susceptibility profiles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kemik İliği Nakli Yapılan Hastalarda Febril Nötropeni Atağında Alınan Kan Kültürlerinden İzole Edilen Bakteriler ve Antibiyotik Duyarlılık Profilleri Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2012 Ocak-2018 Aralık tarihleri arasında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Ünitesinde hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) sonrası febril nötropeni gelişen hastalarda atak sırasında kan kültürlerinden izole edilen bakterilerin dağılımını incelemek ve bu bakterilerin antibiyotik duyarlılık profillerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Ünitesinde takip edilen 89 hastaya ait 172 febril nötropenik atak değerlendirildi. Veriler hastane sisteminden retrospektif olarak elde edilmiştir. Hastaların kan kültürlerinde belirlenen bakterilerin dağılım yüzdeleri ve antibiyotik duyarlılık profilleri hesaplandı. Bulgular: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Ünitesinde hastalardan izole edilen 163 izolatın 129'unda (%79,2) Gram pozitif, 34'sinde (%20,8) Gram negatif bakteriler tespit edilmiştir. Üreyen patojenler açısından koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) (%62,6) birinci sırada yer aldı. Sonra sırasıyla Escherichia coli (%10,5), Enterococcus spp. (%8), Klebsiella spp. (%6,1), Difteroid basiller (%5,6), alfa hemolitik streptokok (%2,5), Enterobacter spp. (%1,8), Pseudomonas spp. (%1,8), Staphylococcus aureus (%0,6), Acinetobacter spp. (%0,6) bulundu. Sonuç: HKHN sonrası febril nötropeni atağı geçirmekte olan hastalarda enfeksiyonlar oldukça hızlı ve mortal seyredebileceğinden acil ve doğru şekilde tedavi edilmelidir. Her kurumda ve hastanemiz kemik iliği nakil ünitesinde kan kültürü sürveyans çalışmaları titizlikle yapılmalı, etken bakterilerin dağılımı ve antibiyotik duyarlılık profilleri çok sıkı takip edilmeli, sonuçlar eşliğinde yeni ve etkin enfeksiyon kontrol politikaları ve ampirik tedavi uygulamaları multidisipliner bir ekip tarafından oluşturulmalıdır. Kontaminasyonu önlemek için özellikle el yıkama alışkanlığı oluşturmak amaçlı eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The bacteria and antibiotic susceptibility profiles which were isolated from blood cultures of the hematopoetic stem cell transplant patients undergoing febrile neutropenia attack Purpose: The aim of this research is to detect distribution of the bacteria and antibiotic susceptibility profiles which were isolated from blood cultures of the hematopoetic stem cell transplant (HSCT) patients undergoing febrile neutropenia attack in the Ataturk University Medical Faculty Stem Cell Transplantation Center between 2012- 2018. Material and Method: In our study, 172 febrile neutropenia attack of 89 patients were examined who were followed in Ataturk University Medical Faculty Stem Cell Transplantation Center. Datas were collected from the hospital information system by retrospectively.The distribution ratio of bacteria and antibiotic susceptibility profiles were calculated. Findings: In Ataturk University Medical Faculty Stem Cell Transplantation Center. 129 isolates of 163 were Gram positive , 34 isolates was Gram negative. In all of isolates, Coagulase negative staphylococcus (CNS) (%62,6) was the most isolated microorganisms. After that, we found Escherichia coli (%10,5), Enterococcus spp. (%8), Klebsiella spp. (%6,1), Difteroid bacillus (%5,6), alfa hemolitik streptokok (%2,5), Enterobacter spp. (%1,8), Pseudomonas spp. (%1,8), Staphylococcus aureus (%0,6), Acinetobacter spp. (%0,6). Results: As infections can be quite mortal in HSCT patients undergoing febrile neutropenic attack, they should be treated as soon as possible correctly. In all different hospitals and also our hospital, blood infection surveillance works and distribution of bacteria and antibiotic susceptibility profiles should be followed carefully. Depending on these results, new and effective infection control policies and empirical treatment practices should be established by a multidisciplinary team. In order to prevent the contamination the workshops should be organized to make handwashing habit.