Miyokardial iskeminin belirlenmesinde iskemi modifiye albumin ile egzersiz stres elektrokardiografinin karşılaştırılması
Comparison of ischemia modified albumin and exercise stress electrocardiography in the determination of myocardial ischemia
  1. Tez No: 613802
  2. Yazar: MURAT ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE KARAKELLEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi Modifiye Albumin, Egzersiz Stres Testi (EST), Stabil Anjina Pektoris, Ischemic Modified Albumin, Exercise Stress Test, Stable Angina Pectoris
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada stabil anjina pektoris hastalarında miyokard iskemisinin belirlenmesinde İskemi Modifiye Albumin (İMA) ile Egzersiz Stres Testinin karşılaştırılması ve immobil ya da egzersiz yapamayan hastalarda İskemi Modifiye Albuminin ölçülmesinin tanıdaki değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı sebebiyle gelen ve mps sonucunda iskemi raporlanan 108 hasta alındı. Hastaların ilk kabullerinde başlangıç EKG' leri çekildi ve efor testi sonrası İMA düzeyleri için kan alındı. İMA albumin kobalt bağlanma (ACB) yöntemiyle çalışıldı. İMA için sonuçlar ortalama±standart sapma şeklinde ifade edildi. İstatistikte mann-witney u testi, korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastalar koroner angiografi sonuçlarına göre; koroner arter hastalığı olan ve olmayan, eforlu ekg sonucuna göre; iskemi düşünülen ve düşünülmeyen olgular şeklinde gruplara ayrılarak bu gruplarda İMA (İskemi Modifiye Albumin) ve eforlu ekg sonuçları karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak bu gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda İMA' nın (İskemi Modifiye Albumin) iskemi kanıtı olarak anlamlı yükselme göstermediği tespit edildi (p >0,05). Sonuç: Stabil angina pektorisli hastalarda miyokard iskemisinin belirlenmesinde, bu hasta grupları arasında yapılan çalışmada eforlu ekg ile İMA arasında korelasyon bulunamamıştır. Bu yüzden immobil hastalarda miyokard iskemisinin belirlenmesinde İMA' nın (İskemi Modifiye Albumin) ölçülmesinin yarar sağlamayacağı ve egzersiz stres testinin yerine kullanılamayacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it is aimed to compare Ischemia Modified Albumin (IMA) and Exercise Stress Test in the determination of myocardial ischemia in stable angina pectoris patients and to investigate the diagnostic value of Ischemia Modified Albumin in immobilized or non-exercised patients. Materials and method: 108 patients who were admitted to the cardiology outpatient clinic with chest pain and diagnosed as ischemia after mps were included in the study. Initially ECGs of the patients were recorded and blood samples were taken for diagnosis of IMA levels. IMA was studied with albumin cobalt binding method (ACB). IMA results were expressed as mean+standart deviation. In statistics mann-whitney u correlation tests were used. Results: In our study, according to coronary angiography results patients were grouped as with coronary artery disease and without coronary artery disease; according to stress-ECG results patients were grouped as ischemic patients and non-ischemic patients. After that Ischemic Modified Albumin (IMA) and stress-ECG results were compared in these groups. Statistically determined that between groups IMA (Ischemia Modified Albumin) was not significant evidence of ischemia. Conclusions: There is no significant difference was found between Exercise ECG and IMA in the study of patient groups in the determination of myocardial ischemia in patients with stable angina pectoris. That is why, it has been concluded that the measurement of IMA is not useful in determining myocardial ischemia in immobile patients and that it cannot be used in place of stress ECG test.