Medeni Usul Hukukunda adil yargılanma hakkının bir ögesi olarak yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması
Finalizing the adjudication process in a reasonable time as a factor of the right to a fair trial in the Law of Civil Procedure
- Tez No: 613884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma, Çözüm, Gecikme, Makul süre, Medeni Usul Hukuku
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yargılamaların nihai amacı adaleti sağlamaktır. Adaleti sağlamak kadar önemli olan bir diğer husus da adaletin gecikmeden sağlanmasıdır. Bu kapsamda tezin konusunu“Medeni Usul Hukukunda Adil Yargılanma Hakkının Bir Ögesi Olarak Yargılamaların Makul Sürede Sonuçlandırılması”oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı; adil yargılanma hakkının tesisi kapsamında hukuk yargılamalarında yargılamaların makul sürede tamamlanamama nedenlerinin neler olduğunun tespiti ile bunlara yönelik çözüm önerileridir. Bu doğrultuda; adil yargılanma hakkı, unsurları ve bu unsurlardan olan makul süre kavramları irdelenerek, somut uyuşmazlıklarda yargılamayı uzatan nedenler belirlenmiş ve yargılamanın uzama nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik alınabilecek tedbirler tartışılmıştır. İşaret ettiğimiz şekillerde düzenlemeler yapıldığında yargılamaların kalitesinin ve hızının artacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The ultimate goal of adjudication process is to make justice prevail.Providing justice without delay is as important as making justice prevail.In this framework, the subject of the thesis is“Finalizing The Adjudication Process In A Reasonable Time As A Factor Of The Right To A Fair Trial In The Law Of Civil Procedure”. The purpose of our study is to detect the reasons for the failure to conclude the trials within a reasonable time in civil justice with a perspective of establishing the right to a fair trial and the solutions proposed for it. In this respect, the right to affair trial, its elements and the concept of reasonable time as one of those elements were examined and the reasons resulting in delays were determined and the measures to be taken to eliminate the causes for delay were discussed. Our opinion is that the quality of trials and their speed shall improve in case arrangements that we have pointed out are undertaken. KeyWords: Civil ProcedureLaw,Delay, Fair Trial, Reasonable Time, Solution