Romatoid artritli hastalarda kardiyak fonksiyon ve etkileyen faktörler
Cardiac function and affecting factors in patients with romatoid arthritis
  1. Tez No: 613898
  2. Yazar: MÜŞERREF EBİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, global longitudinal strain, hastalık süresi, Rheumatoid arthritis, global longitudinal strain, disease duration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Romatoid artrit, kronik, progresif ve eklem artritini içeren enflamatuvar bir hastalıktır. Birçok sistem ve organı etkileyerek morbidite ve mortaliteyi artırmakta ve yaşam kalitesini azaltmaktadır. Kardiyovasküler problemler romatizmal hastalıkların önemli eklem dışı bulgusudur ve ciddi mortaliteye neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı romatoid artrit hastalarında kardiyak fonksiyonu değerlendirmek ve hastalık süresinin etkisini görmektir. Bu çalışma takipli kontrol altında olan 63 romatoid artrit hastası ve 31 sağlıklı katılımcı ile yapıldı. Hastalar hastalık sürelerine göre 10 yıl olmak üzere gruplandırıldı. Total ağrı şiddetini değerlendirmek için vizüel analog skala kullanıldı. Hastalık aktivasyonunu belirlemek için DAS28-CRP ve yaşam kalitesini değerlendirmek için SF-36 ölçeği uygulandı. Kan örnekleri alınarak CRP, Anti-CCP, RF, NT-proBNP, HDL, LDL, total kolesterol, trigliserid ve homosistein düzeylerine bakıldı. Konvansiyonel ve doku doppler ekokardiyografi, iki boyutlu nokta takip (speckle tracking) yöntemiyle yapılan strain ekokardiyografi analizleri yapıldı. İstatistiksel analizler sonucunda romatoid artrit hastalarında kalp yetmezliğinin arttığı ve hastalık süresi ile ilişkili olduğu saptandı. Normal ejeksiyon fraksiyonuna sahip olan hastaların bozulmuş global longitudinal strain değerlerine sahip olduğu ve subklinik bir myokardiyal fonksiyon bozukluğu olduğu gösterildi. Romatoid artrit hastalarında NT-proBNP düzeyinde artış saptanır iken homosistein düzeylerinde artış izlenmedi. Anti-CCP, RF, DAS28-CRP ile strain ekokardiyografik bulgular arasında ilişki olduğu saptandı. Literatürde iki boyutlu nokta takip (speckle tracking) yöntemiyle yapılan strain ekokardiyografinin kullanıldığı çalışmalar vardır ancak endokardiyum, transmural ve epikardiyum katmanlarını ayrı ayrı detaylı inceleyen çalışma az sayıda bulunmaktadır. Hastalık süresine göre gruplandırma yapılarak endokardiyum, transmural ve epikardiyum katmanlarında strain değerlerini inceleyediğimiz çalışmamız ile literatüre katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis is a chronic, progressive and inflammatory disease involving joint arthritis. It affects many systems and organs, increasing morbidity and mortality and decreasing quality of life. Cardiovascular problems are important extraarticular signs of rheumatic diseases and cause serious mortality. The aim of this study was to evaluate cardiac function in rheumatoid arthritis patients and to see the effect of disease duration. This study was conducted with 63 rheumatoid arthritis patient and 31 healty participants under follow-up. Patients were grouped as 10 years according to their disease duration. Visual analog scale was used to assess the severity of total pain. DAS28-CRP was used to determine disease activation and SF-36 was used to assess quality of life. Blood samples were analyzed for CRP, Anti-CCP, RF, NT-proBNP, HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride and homocysteine levels. Conventional and tissue doppler echocardiography and strain echocardiography were performed with two-dimensional speckle tracking. As a result of statistical analysis, it was found that heart failure increased in rheumatoid arthritis patients and was associated with disease duration. It was shown that patients with normal ejection fraction had impaired global longitudinal strain values and a subclinical myocardial dysfunction. NT-proBNP levels were increased in rheumatoid arthritis patients but not homocysteine levels. There was an association between Anti-CCP, RF, DAS28-CRP and strain echocardiographic findings. In the literature, there are studies using strain echocardiography with two-dimensional speckle tracking, but there are few studies examining the endocardium, transmural and epicardium layers separately. We aim to contribute to the literature with our study in which the strain values of endocardium, transmural and epicardium layers are grouped according to disease duration.