Toplumsal olaylara müdahalede gaz kullanımının insan hakları açısından incelenmesi
Examining the use of gas in interventions in public events in terms of human rights
- Tez No: 613908
- Danışmanlar: PROF. DR. İOANNA KUÇURADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal olay, Zor kullanma, Göz yaşartıcı gazlar, Biber gazı, Hakların sınırlandırılması, Public event, Use of force, Tear gases, Pepper spray, Limitation of rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Toplumsal olaylara müdahale eden kolluğa hukuk, belirli durumlarda zor kullanma, bu arada da gazlar kullanma yetkisini vermektedir. Gaz kullanma uygulamaları hukuka uygun olmakla birlikte, acaba insan hakları bakımından durum ne? Çalışmamızın amacı, toplumsal olaylara müdahalede gazların kullanılmasının ve yarattığı bazı sonuçların insan hakları açısından incelenmesidir. Tezin birinci bölümünde, kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda gaz kullanmasına izin veren kanun ve yönetmelikler incelenmiş ve gösterileri dağıtma amacıyla gaz silahlarının kullanımının hukukî boyutu belirtilmiştir. İkinci bölümde ise, temel hakların sınırlandırılması üzerinde durularak, kolluk kuvvetlerinin neden olduğu hak ihlalleri AİHM ve Anayasa Mahkemesinden örnek kararlarla gösterilmiştir. Sonuç olarak, kolluk kuvvetlerinin belirli durumlarda kullanmaya yetkisi olduğu göz yaşartıcı gazların ve biber gazlarının hukuka uygun, fakat insan haklarına aykırı bir uygulama olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The law entitles the police to use force, and at the same time the use of gas in certain public events. The use of gas is legal; however, what is the case seen from the perspective human rights? The purpose of our study is to examine certain consequences of the use of gas in interventions in public events from the viewpoint human rights. In the first part of the thesis, the laws and regulations are examined which entitle police force to use gas in public events, as well as the legal dimension of the use of gas used for dispersion of demonstrators. In the second part, the limitation of rights is discussed, and the abuse of rights resulting from police force have been examined in detail considering decisims of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court. İt was concluded that the use of gases and pepper spray, which the police force may use in certain cases, are legal but contrary to human rights.