Divânçe-i Nâzım (Metin-inceleme)
An analysis and contextual transcription of the Divan of Mehmet Nâzım
- Tez No: 613922
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Nâzım, Divân Şiiri, 19. Yüzyıl, Mehmed Nazım, divançe, metin, Mehmed Nazım, Ottoman poetry, Nineteenth century, divançe, text
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı; XIX. yüzyıl divân şairlerinden olan Mehmed Nâzım divançesini gün yüzüne çıkarmaktır. Bu çerçevede; Mehmet Nâzım‟a ait olan Toronto Üniversitesi Kütüphanesi PL 248 N3395 A17 numarada bulunan divançe nüshası ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 15571 numarada bulunan divançe nüshası transkripsiyonlu Latin alfabesine çevrilmiştir. Divançe metni aynı zamanda günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Divançedeki şiirler Divan şiiri birikimi ve şairin bakış açısı dikkate alınarak incelenmiş olup elde edilen bulgular alt başlıklar halinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal Divançe of Mehmed Nâzım, one of the divan poets of the 19th century. In this context; the copies of Divançe of Mehmed Nâzım located at the library of the University of Toronto with number PL 248 N3395 A17 and at the Library of Marmara University Faculty of Theology with number 15571 were translated into Latin alphabet with transcription. The text of Divançe was also translated into modern Turkish language.The poems in the Divançe were examined by considering the accumulation of Divan poetry and the poet's point of view and the findings were presented under sub-titles.