M.Ö. birinci bin yılda Kommagene
Commagene in the first millennium
  1. Tez No: 613959
  2. Yazar: MUZAFFER ÖZÇİRİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN UZUNASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kummuh, Kumaha, Kommagene, Geç Hitit, Persler, Arkeoloji, Kummuh, Kumaha, Commagene, Late Hittite, Persians, Archeology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Fırat nehri geçişlerinin sağladığı stratejik konum, M.Ö. 3. Binyıldan itibaren, Kommagene bölgesindeki tüm uygarlıklar için sürekli şekilde, çok önemli olagelmiştir. Bu çalışma, Hitit İmparatorluğu'nun yıkılışı sonrası bölgede ortaya çıkan Kummuh/Kumaha krallığının güçlü Asur ve Urartu krallıkları arasındaki konumu ve Pers dönemine kadar uzanan tarihsel süreç hakkındaki sorunsalı çözmeye yöneliktir. Babil egemenliğinin bitişinden Pers dönemi sonuna kadar, bölge ile ilgili yazılı belgelerin olmaması en büyük problemi oluşturmaktadır. O dönemde bölgenin güçlü krallıkları arasındaki zayıf konumu, Hellenistik ve Roma döneminde de devam etmiştir. Hellenistik dönemde görülen yoğun Pers etkisinin kökenlerinin Demir Çağında bölgede ne kadar etkili olmuş olduğu, ilerde yapılacak olası arkeolojik ve tarihsel çalışmalarla kendisini gösterecektir.
Özet (Çeviri)
The Commagene region had been continuously very important for the kingdoms of the region due to the strategic position of the Euphrates river crossings since the 3rd millenium BC. This study aims to solve the problems arising from the location of Kummuh (= Kumaha) kingdom, which had been founded after the collapse of Hittite Empire, in between the powerful Assyrian and Urartian kingdoms. The study also investigates the historical period of Kummuh until the Persians. The most challenging problem is not having sufficient written documents in between the end of Babillionian dominance and end of Persian era. The weak position of Kummuh among the kingdoms of the time, which was observed starting from the foundation, had continiued during dominance of Hellenistic and Roman rules. Intensive influence of Persians during Hellenistic era and results of this influence on the entire region in Late Iron Age will only be revealed after archaeological and historical studies in the future.