El-Arabiyyetu Beyne Yedeyk ve Silsiletu'l-Lisan'ın dört temel dil becerisi yönünden karşılaştırılması
Comparison of Al-Arabbiyyatu Bayna Yadayk and Silsilatu'l-Lisan in four basic language skills
- Tez No: 613960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ KILAY ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyne Yedeyk, Silsiletu'l-Lisan, Temel Dil Becerileri, Arapça Temel Dil Becerileri, Bayna Yadayk, Silsilatu'l-Lisan, Basic Language Skills, Basic Language Skills of Arabic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İyi bir yabancı dil öğretim kitabı nasıl olmalıdır? Yabancı dil öğretimi uzun yıllardan beri tartışma konusu olmuştur. Bundan dolayı bu süreç boyunca çok farklı yöntemler geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Yabancı dil öğretiminde, metotlar ve bunların temel ilkeleri göz önünde bulundurulmalı, öğrenciyi bu eğitimin amacına daha hızlı ve güvenilir bir şekilde sonuca ulaştıracak şekilde seçilmelidir. Çalışmamızda dil öğretiminde metotların neler olduğu araştırılmış, dört temel dil becerisiyle Arap dili öğretiminin nasıl olması gerektiği bulunmaya çalışılmış ve ülkemizdeki Arapça öğretim ve öğrenimine katkı sunulmaya çalışılmıştır. Tez, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte Arap toplumu ve Arapça ile ilişkilerimiz, genel olarak yabancı dil öğretimi, özelde ise Arapça'nın yabancı dil olarak öğretimi konusuna değinilmiştir. Tezin birinci bölümünde yabancı dil öğretimindeki yaklaşımlar ve metotlar üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde yabancı dil öğretiminde dört temel dil becerisi olan, dinleme, sözlü anlatım (konuşma), okuma ve yazılı anlatım (yazma) konusuna yer verilerek bunlarla ilgili ölçütler oluşturulmuştur. Ayrıca el-Arabiyyetu Beyne Yedeyk ve Silsiletu'l-Lisan adlı dil öğretim setleri dört temel dil öğretim becerisi yönünden karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Sonuç bölümünde elde edilen bulgularla araştırma genel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
How should be a good foreign language teaching book? It has been a subject of discuss for a long years. Thus, it has been used and various methods have been developed over time. The methods and their basic principles on foreign language teaching should be taken into account and selected for students to achieve the aim of this training in a quicker and reliable way. It was investigated what methods are in our study. With four basic language skills, we was contributed to Arabic language learning and teaching in our country by trying to find how the Arabic language teaching should be. Thesis consists of introduction, two parts and the result. In the introduction, the relationship with Arabian community and Arabic language, in general foreign language teaching, in particular is taught the teaching of Arabic as a foreign language. In the first part of the thesis, approaches and methods in foreign language teaching are mentioned. In the second part of the thesis, listening, oral expression (talking), reading and written expression (writing), which are four basic language skills in foreign language teaching, are included and formed criteria related with them. In addition, Al-Arabiyyatu Bayna Yadayk and Silsilatu'l-Lisan language teaching sets were compared and evaluated in terms of four basic language teaching skills. The research was evaluated in general with findings obtained in the result section.