Şark ticari yıllıkları ışığında İstanbul'da mukîm terziler (1868-1905)
The tailors of İstanbul from the oriental almanac called 'Annuaire Oriental' (1868-1905)
- Tez No: 614008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZA SİNANLAR USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Terzi, Pera, Sanayi Devrimi, İstanbul Terzileri, Galata, Tailor, Pera, Industrial Revolution, Tailors of Istanbul, Gala
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
19. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu açısından yeniliklerin ve değişimlerin olduğu dönemdir. II. Mahmut Dönemi ile başlayan bu durum Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz sonrası II. Abdülhamid Devri'nde de devam etmiştir. Sanayi Devrimi, bütün ülkeler gibi Osmanlı'yı da etkilemiş, üretimin tüm dünyada yeni bir seviyeye çıkmasını sağlamıştır. İstanbul'da Pera bölgesi, değişimlerin en bariz görüldüğü yerlerden biridir. Gerek gayrimüslim nüfus yoğunluğu gerek cadde olgusu gerekse de birçok ilkin burada görülmesi bölgeyi Avrupai hayat tarzının merkezi konumuna getirmiştir. Bu durum insanların alışkanlıklarından kıyafet tercihlerine kadar yansımıştır. Çoğunlukla İstanbul'da Pera, Galata bölgesinde konuşlanan terzilerin arz ettikleri çeşitlilik şaşırtıcıdır. Çalışmada normal terziden saray terzisine kadar birçok çeşidi bulunan terzilerin İstanbul'daki adreslerine ve isimlerine ulaşılmış ve Sanayi Devrimi sonrası terzi dükkânlarında nasıl bir artış olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
19th century was the period of innovations and changes for the Ottoman Empire. Changes began with Mahmut II, than Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz and it continued during Abdülhamid II.'s period. The Industrial Revolution, like all other countries, influced the Ottoman Empire and led production to a new level all over the world. The Pera region of Istanbul is one of the places where changes are most obvious. The density of non-Muslim population, the street phenomenon and the fact that the many firsts to be seen here made this region the center of the European lifestyle. This situation is reflected in people's habits and clothing preferences. The diversity offered by tailors, mostly located in Pera and Galata in Istanbul, is surprizing. In teh study, the adresses and names of the tailors in Istanbul, which have many kinds from normal tailor to palace tailor, have been obtained and the increase in tailor store after the Industrial Revolution presented.