Türkiye'de e-ticaretin hukuksal boyutunun yenilikçilik bağlamında analizi
The analysis of legal aspects of e-commerce in the context of innovation in Turkey
- Tez No: 614042
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İnternet, E-Ticaret, Hukuki Düzenlemeler, E-Müşteri Algısı, Internet, E-Commerce, Legal Regulations, E-Customer Perceptions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'de e-ticaret alışveriş hacmini arttırmak, e-ticaret uygulamalarının sağlamış olduğu operasyonel verimlilik ile etkin müşteri memnuniyeti sağlanarak toplumsal refahın ve hayat kalitesinin artması için daha birçok yeniliğe ihtiyaç vardır. Bu değişimlerden en önemlisi, hukuki ve yasal düzenlemeler başta olmak üzere e-ticaret sektörünün dinamik hale gelmesini sağlayacak, müşteri sadakatini ve iş potansiyelini arttıracak stratejilerin devreye girmesidir. Bu çalışmanın amacı, son yıllarda önemli hukuki gelişmeler kaydeden e-ticaret için önemli alıcı profili oluşturan, genç nüfus temsilcisi üniversite öğrencilerinin, e-müşteri potansiyeli içinde algı ve tutumlarının bir ölçek yardımıyla belirlenmesi ve bazı demografik özellikler açısından değerlendirilmesidir. Buradan hareketle, İstanbul Üniversitesi'nde farklı bölümlerde okuyan 403 öğrenciye yönelik yapılan analizlerde, güven, fayda, müşteri ilişkileri ve risk açısından katılımcıların olumlu bakış açısına sahip olmadıkları, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve internete girme sıklığı için alt boyutlara istatistik anlamlı farklı cevaplar verdikleri belirlenmiştir. Ayrıca, online alışveriş için; güven, müşteri ilişkileri ve fayda boyutlarının olumlu yöne gittikçe risk faktörünün düştüğü ve tutumların alışveriş yönüyle değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, to increase the volume of e-commerce and to improve the social welfare and quality of life by ensuring the absolute customer satisfaction and the operational efficiency which is provided by e-commerce applications, many more innovations are needed. The most important of these changes is the starting of implementation of strategies, particularly legal and technical regulations, that will make the e-commerce sector dynamic, and increase customer loyalty and business potential. The aim of this study is to determine the perceptions and attitudes of the young population representative university students, who have been an important customer profile for e-commerce which has made significant legal developments in recent years, in e-customer potential with the help of a scale and to evaluate them in terms of some demographic characteristics. From this point of view, in the analyses which was performed with 403 students who study in different departments of Istanbul University; it is ascertained that they didn't have positive perspective in terms of trust, benefit, customer relations and risk. They gave statistically meaningful different answers to sub-dimensions for gender, age, marital status, education level and internet access frequency. Moreover, for online shopping; it is determined that the risk factor decreases and the attitudes change in terms of shopping as the dimensions of trust, customer relations and benefit have gone in the positive direction.