Kur'an-ı Kerim'de kazanç ve kayıp
Gain and loss in the Holy Qur'an
- Tez No: 614044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESUL ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, kazanç, kayıp, felâh, hüsrân, Tefsir, Qur'an, gain, loss, felâh, hüsrân
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünya hayatı bir imtihandır. İnsan bu imtihan yurdunda yaptıklarıyla ya kazanır veya kaybeder. İnsanları rahmeti için yaratan Yüce Allah, kullarının kazanmalarını sağlayacak olan mesajlarını elçileri vasıtasıyla onlara bildirmiştir. Dünya imtihanından başarıyla çıkabilmek için hidayet rehberi olan Kur'an'ı doğru anlamak ve hayata tatbik etmek gerekir. Buradan hareketle“Kur'an-ı Kerim'de Kazanç ve Kayıp”isimli çalışmamızda kazanç ve kaybı ifade eden âyetlerden yola çıkarak insan için hangi durumların kazanç hangi durumların kayıp olacağını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin önemi, amacı, metodu ve kapsamı hakkında bilgi verdik. Birinci bölümde Kur'an'da kazanç ve kaybı ifade eden kelimeleri tespit ederek bu kelimelerin sözlük anlamlarını ve Kur'an'da ifade ettikleri anlamları ortaya koymaya çalıştık. İkinci bölümde insanı kazanca götüren özelliklere ve kayba sürükleyen etmenlere dikkat çektik. Üçüncü ve son bölümde Kur'an kıssalarından seçtiğimiz örnekler vasıtasıyla tezimizi somutlaştırarak yani kazanan ve kaybedenleri belirginleştirerek daha anlaşılır kılmaya çalıştık. Tezimizi sonuç, kaynakça ve özgeçmiş ile tamamladık.
Özet (Çeviri)
World life is a test. Man either wins or loses what he has done in this test room. Almighty God, who created people for His mercy, sent their messages to their servants through their messengers. In order to be able to exit the world test successfully, it is necessary to correctly understand the Qur'an, which is a guide, and apply it to life. From this point of view, in our study titled“Gain and Loss in the Qur'an”, we tried to reveal which situations will be lost and that will be lost for the human, based on verses that express gain and loss. Our study consists of introduction and three parts. In the introduction, we gave information about the importance, purpose, method and scope of the thesis. In the first part, we tried to reveal the dictionary meanings of these words and the meanings they express in the Qur'an by identifying the words that express gain and loss in the Qur'an. In the second part, we drew attention to the features that lead people to profit and the factors that lead to loss. In the third and last chapter, we tried to make our thesis more understandable by concretizing our thesis by means of the examples we chose from the stories of the Qur'an. We completed our thesis with results, bibliography and CV.