Şehristânî ve İmam Birgivî'nin İslam mezheplerini tasnifi
Classification of Islamic sects by Shahristani and Imam Birgivi
- Tez No: 614179
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Mezhepleri, Ehl-i Sünnet, Şehristânî ve İmam Birgivî, Islamic Sects, Ahl-ah-Sunnah, Shahristani and Imam Birgivi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Şehristânî ve İmam Birgivî hakkında bir çok araştırma yapıldığı halde İslam mezheplerini tasnifleri konusunda karşılaştırmalı olarak araştırma yapılmadığı tespit edildi. Selçuklu düşünce tarihinde önemli etkiler bırakan Şehristânî, el-Milel ve'n-Nihal adlı eseri ile meşhur olmuş bir alimdir. Osmanlı düşünce tarihinde ise derin izler bırakan Ehl-i Sünnet savunuculuğu yapan Birgivî Mehmed Efendi (d. 929/1523-ö. 981/1573) 16. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı âlimidir. Bu çalışmada Şehristânî ve İmam Birgivî'nin İslam mezheplerini nasıl tasnif ettiklerini karşılaştırmalı olarak objektif bir şekilde ele alınmaktadır. Söz konusu iki âlimin İslam mezhepleri hakkındaki görüşleri kendi eserlerinden hareketle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şehristânî ve İmam Birgivî hakkında araştırmamızı yaparken konu ile ilgili önceki çalışmalardan da istifade edilmiştir. Araştırmamızda İslam Mezhepler Tarihi'nin araştırma metodu olan tasvir metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak Şehristânî'nin mezhepleri olduğu gibi aktaran, tarafsız davranmaya çalışan bir Selçuklu alimi, İmam Birgivî'nin ise Ehl-i Sünneti savunan, ona muhalif fırkaları, bazı görüşlerinden dolayı eleştiren bir Osmanlı âlimi olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Although a lot of researches have been done about Shahrıstanı and Imam Bırgıvı, it has been confirmed that no comparative research has been done about grading the Islamic Sects. He is a scholarly person who left an important impression in the Seljuk's history of thought, who became famous with the work of al-Milal va'n Nihal. Bırgıvı Mehmet Efendi (birth 929/1523- death 981/1573) is an Ottoman scholar who lived in the 16th century and engraved in the Ottoman history and he advocated to followers of Sunnah. In this study, we tried to gain the comparative research of Shahrıstanı and Imam Bırgıvı about the Islamic sects to the science world respectably. We tried to deliver his view about the Islamic sects considering especially his own Works like While we were doing research about Shahristani and Imam Bırgıvı, we benefited from the previous researches about the topic, Descriptive Method, the research method of the History of Islamic sects, has been used in this study. As a result, it has been deduced that Shahrıstanı is a Seljuk scholar who conveyed the sects. And it has been deduced that Imam Bırgıvı is an Ottoman scholar who defended the followers of Sunnah and who criticised the ideas of the opponent side.