Bireysel iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk
Mediation in individual labour law disputes
- Tez No: 614204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN DOST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bireysel iş uyuşmazlığı, arabuluculuk, zorunlu başvuru, işçi, işveren, dava, iş mahkemeleri, Individual job mismatch, mediation, mandatory application, employer, litigation, labor courts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İş ilişkilerinin verimli bir şekilde yürütülebilmesi açısından adalet son derece önemlidir. Uyumlu bir çalışma ortamı için iş uyuşmazlıklarının adil bir şekilde çözümü bir ön koşuldur. Bu çerçevede geleneksel bir şekilde uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında gidilebilecek yol dava yoludur. İş ilişkilerinin değişen niteliğinden dolayı, mahkemelerin iş yükü artmış, dava süreleri uzamış, bu nedenle de taraflar sosyal ve ekonomik kayıplara uğramıştır. Bu bağlamda mahkemelerin artan iş yükünü hafifletmek ve iş uyuşmazlıklarının barışçı bir yolla çözümlenmesi için arabuluculuk sistemi 6325 sayılı Kanunla Türk hukuk sistemine girmiştir. 25 Ekim 2017 tarihinde 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk yöntem dava şartı olarak getirilmiştir. Bu çalışmada genel olarak iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk yöntemi incelenmektedir. Birinci bölümde iş uyuşmazlıkları incelenecektir. İkinci bölümde arabuluculuk sisteminin doğuşu, gelişimi dünyadaki uygulamaları ve 6325 sayılı Kanun çerçevesinde Türkiye'de öngörülen arabuluculuk sisteminin temel nitelikleri incelenecektir. Üçüncü bölümde ise, bireysel iş uyuşmazlıklarının çözümlenmesi açısından 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile zorunlu hale getirilen arabuluculuk sistemi tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Justice is extremely important in order to conduct business relations efficiently. In this framework, a fair solution of labor disputes is a prerequisite for a harmonious working environment.In this context, the way to settle disputes in a traditional way is the way of litigation. Due to the changing nature of the business relations, the workload of the courts has increased, and the length of the proceedings has been prolonged, thus causing social and economic losses of the parties.Within this framework, the mediation system entered into the Turkish legal system with the Law No. 6325 in order to mitigate the increasing workload of the courts and to resolve the disputes in a peaceful way. With the Labor Courts Law No. 7036 on 25 October 2017, the mediation procedure in the labor disputes was brought as a condition of litigation. With this study, we will evaluate the obligatory mediation method in terms of individual business disputes. In the first part, we will generally focus on job disputes. The birth of the second part in mediation system, we will examine the basic characteristics of the development of applications in the world and mediation system envisaged within the framework of Law No. 6325 in Turkey. In the third chapter, we will discuss the suitability of the mediation system obligatory with the Labor Law No. 7036 in terms of the resolution of individual labor disputes.