Bireysel iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk
Mandatory mediation in individual business disputes
  1. Tez No: 696974
  2. Yazar: HİLAL BARHAN GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları, Arabuluculuk Kavramı, Bireysel İş Uyuşmazlığı, Zorunlu Arabuluculuk, Alternative Dispute Resolution Methods, Mediation Concept, Individual Business Dispute, Mandatory Mediation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüzde, iş yaşamındaki gelişim ve değişim beraberinde taraflar arasındaki uyuşmazlıkları da daha karmaşık hale getirmiştir. Artan nüfus oranının etkisi ile yargılamadaki iş yükünün artması, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de uyuşmazlıkların daha hızlı ve kolay çözülebilmesi için alternatif uyuşmazlık çözüm yolları arayışına itmiştir. Ülkemizde, yargılamadaki iş yükünü azaltmak, zamandan ve masraftan tasarruf etmek amacıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan arabuluculuk yöntemi, 07/06/2012 tarihinde 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu yolla uyuşmazlıklar; arabulucu denilen bağımsız, tarafsız ve konusunda uzman bir üçüncü kişi nezdinde, tarafların kendi aralarında müzakere ederek çözülmesi yoluna gidilmiştir. Bu Kanun ile getirilen arabuluculuk yönteminde gönüllük ilkesi esas alınmıştır. Arabuluculuk yönteminden beklenen faydanın artırılması ve ülkemizde müzakere kültürünün yerleşmesi için 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile iş yargılamasındaki bir kısım uyuşmazlıklar açısından arabuluculuğa başvuru zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu arabuluculuk yöntemi iş yargılaması bakımından bir dönüm noktası olmuştur. Çalışmamızın amacı, zorunlu arabuluculuk uygulamasının iş yargılamasına ve usul hukukuna etkilerini değerlendirmektir. Çalışmamızda, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına ilişkin genel bilgiler verilmiş, arabuluculuk kavramı, arabulucunun rolü, nitelikleri ve hak ve yükümlülüklerine değinilmiştir. Bireysel iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun kapsamı, usul hukuku kurumları açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun tarafları, uygulama biçimi, başlaması ve sona ermesinin hukuki sonuçları ele alınmıştır. Konu ile ilgili güncel Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi kararlarıyla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the development and change in business life has also made the disputes between the parties more complicated. The increasing workload in the trial due to the increasing number rate has pushed the whole world as well as our country to seek alternative dispute resolution solutions in order to resolve disputes more quickly and easily. In our country, mediation method, which is one of the alternative dispute resolution methods in order to reduce the workload in the trial and save time and expense, was regulated on 07/06/2012 by the Law No. 6325 on Legal Disputes Mediation Law. In this way, disputes; In the eyes of an independent, impartial and expert third party called arabuculu, the parties were negotiated among themselves and resolved. The mediation method introduced by this Law is based on the principle of volunteering. In order to increase the expected benefit from the mediation method and to establish the negotiating culture in our country, the Law no. 7036 of the Labor Courts, which came into force on 01.01.2018, made it mandatory to apply for mediation in terms of some disputes in the business trial. The method of compulsory mediation has been a turning point in terms of business judgment. The aim of our study is to evaluate the effects of mandatory mediation on business judgment and procedural law. In our study, general information on alternative dispute resolution methods is given and the concept of mediation, the role of the mediator, its qualities and rights and obligations are discussed. The scope of mediation in individual business disputes has been evaluated in terms of procedural law institutions. In addition, the parties to mandatory mediation in business disputes, the way they are implemented, the legal consequences of the start and end are discussed. The issue has been discussed together with the current Supreme Court and Court of Appeal decisions.