Deneysel vestibüler ve koklear toksisite modelinde çapraz bağlı hyaluronik asitin etkilerinin incelenmesi
Cross-linked hyaluronic acid's effects in rat vestibular and cochlear toxicity model
  1. Tez No: 614284
  2. Yazar: ERDAL ERKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. ENİS ALPİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ototoksisite, hyaluronik asit, gentamisin, kontrollü ilaç salınımı, ototoxicity, gentamycin, cross-linked hyaluronic acid, controlled drug release
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
1.1. Amaç ve Hipotez Çalışmamızda gentamisin ile sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan vestibulotoksisite ve ototoksisite modelinde çapraz bağlı hyaluronik asit molekülünün iç kulak üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlandı. 1.2. Gereç ve Yöntem Her biri yedi adet sıçandan oluşan, kontrol grubu ile birlikte toplam 4 grubun enjeksiyonları, multidoz olarak 7 gün süreyle yapıldı. Dış kulak yoluna uygun boyda spekulum yerleştirildikten sonra, enjektöre alınan ilaç 20 gauge iğne ile otomikroskopik görüş altında, intratimpanik olarak, kavite doldurulacak şekilde (yaklaşık 0.06 ml) enjekte edildi. A grubundaki sıçanlara 13.33 mg/ml konsantrasyonundaki 0.06 ml gentamisin, B grubundaki sıçanlara 0.06 ml hacminde çapraz bağlı hyaluronik asit otojel, C grubundaki sıçanlara ise 26.66 mg/ml konsantrasyonundaki 0.03 ml gentamisin + 0.03 ml hyaluronik asit otojel karışımı, D grubundaki sıçanlara 0.06 ml serum fizyolojik intratimpanik olarak 7 gün süreyle uygulandı. Tüm sıçanlar enjeksiyon öncesi ve sonrası, 1, 7 ve 10. günlerde oydovestibüler incelemeye tabi tutuldu. Sakrifikasyonun ardından sıçanların temporal kemikleri çıkarılarak koklea, vestibül, koklear sinir ve spiral ganglion hücreleri ışık mikroskobunda hematoksilen-eozin, TUNEL ve kaspaz-3 boyama yöntemiyle değerlendirildi. 1.3. Bulgular İUBP testi sonuçlarına göre gentamisin (A) ve kombinasyon (C) gruplarında diğer gruplara göre tüm frekanslar eşiklerinde daha yüksek işitme eşikleri elde edildi. Bu iki grupta da 4, 8, 12, 20 ve 32 kHz frekans değişimlerinde, ilk 24 saatten itibaren istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı yükselme olduğu saptandı (p0,05). Histopatolojik incelemelerde gentamisin (A) ve kombinasyon (C) gruplarında dış ve iç tüylü hücre hasarının yanı sıra, stria vaskülaris, spiral ganglion, koklear sinir ve vestibül hasarı oluştuğu gösterildi. İzole hyaluronik asit enejksiyonu yapılan grupta (B), geçici efüzyon etkisi ve işitme kaybı dışında kontrol serum fizyolojik uygulanan kontrol grubunda (D) elde edilenlere benzer şekilde iç kulakta histopatolojik hasar oluşturmadığı görüldü. Gentamisin ve hyaluronik asit kombinasyonunun (Grup C) odyolojik testler, vestibüler davranış testleri ve histopatolojik incelemeler ile izole gentamisin enjeksiyonu uygulanan (Grup A) gruba benzer şekilde etki yaptığı, aralarındaki farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı (p>0,05). 1.4. Sonuç Elde edilen bulgularla hyaluronik asit moleküllerinin iç kulağa toksik etki yapmadığı düşünülmüş, izole gentamisinle karşılaştırıldığında ABR eşiklerine, vestibüler denge skorlarına ve histopatolojik bulgulara anlamlı katkısının olmadığı saptanmıştır. Kontrollü ilaç salınım mekanizmalarını aydınlatmak için; hyaluronik asit molekülünün, farklı doz ve yöntemlerle uygulanan ilaçlarla kobinasyonlarının denendiği, ilaç kinetiğinin ve hücresel değişikliklerin çok zamanlı testlerle incelendiği ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
2.1. Objective and Hypothesis The aim of this study was to investigate the effects of cross-linked hyaluronan molecule in a rat model of vestibulotoxicity and ototoxicity experimentally induced with gentamicin. 2.2. Materials and Methods There were gropus with 7 rats in each. In group A, intratympanic enjection of 13.33 mg / ml of 0.06 ml gentamicin concentration, in grpup B, enjection of 0.06 ml hyaluronic acid autogel, in group C, enjection of 26.66 mg / ml gentamicin + 0.03 ml hyaluronic acid autogel mixture, in group D, enjection of 0.06 ml of saline were administered for consecutive 7 days. All rats were subjected to audiological and vastibular examinations, before the enjections, on days 1, 7 and 10. The rats were sacrificed by applying intracardiac combination of ketamine hydrochloride (50 mg / kg) and xylazine hydrochloride (5 mg / kg) on the 10th day. After sacrification, temporal bones of rats were removed and their cochlea, vestibule, cochlear nerve and spiral ganglion cells were evaluated by light microscope with hematoxylin-eosin, TUNEL and caspase-3 staining methods. 2.3. Results According to the results of the ABR test, gentamicin (A) and combination (C) groups had higher hearing thresholds at all frequencies compared with the other groups. In both groups, statistically significant toxicity was observed at 4, 8, 12, 20 and 32 kHz frequencies beginning from the first 24 hours (p 0.05). Histopathological examinations revealed inner and outer hairy cell damage as well as striae vascularis, spiral ganglion, cochlear nerve and vestibular injury in group A (gentamicin) and group C (gentamicin + hyaluronic acid combination). Isolated hyaluronic acid enjection group (B) showed similar results with control saline enjection group (D) except for the temporary effusion effect and hearing loss. Hyaluronic acid did not cause histopathological damage in inner ear. The combination of gentamicin and hyaluronic acid enjection group (C) had a similar effects like isolated gentamicin enjection group (A) in audiological tests, vestibular tests and histopathological examinations. When combination group compared with the gentamicin (A) enjections ototoxicity is not significantly different (p> 0.05). 2.4. Conclusion It was thought that hyaluronic acid molecules did not cause toxic effects on inner ear. When compared with isolated gentamicin, it did not make any significant contribution to ABR thresholds, vestibular balance scores and histopathological findings. Further studies are needed to investigate hyaluronic acid combinations by different methods in order to understand the mechanisms of controlled drug release.