Tavşanlarda fenotrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of phenothrin in rabbits
- Tez No: 614302
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fenotrin, toksikokinetik, tavşan, Phenothrin, toxicokinetic, rabbit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmanın amacı tavşanlarda fenotrinin toksikokinetiğini incelemektir. Bu amaçla 14 adet Yeni Zelanda ırkı, 2-2,5 kg ağırlığında 6 aylık dişi tavşan kullanılmıştır. Hayvanlar iki gruba ayrılarak ve her bir grupta 7'şer hayvan bulundurulmuştur. Birinci gruptaki her bir hayvana 10 mg/kg.ca dozunda fenotrin taşıt madde içinde (taşıt madde olarak dimetil sülfoksit kullanılmıştır) damar içi olarak uygulanmıştır. İkinci gruptaki her bir hayvana yine 10 mg/kg.ca dozunda fenotrin aynı taşıt madde içinde sonda ile ağızdan verilmiştir. Fenotrin uygulamasını takiben, hayvanlardan 0.083, 0.25, 0.50, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 ve 72. saatlerde antikoagulanlı tüplere kulak venasından kan alınmıştır plazmaları çıkarılmıştır. Plazma fenotrin düzeyi gaz kromatografi cihazında ECD dedektör aracılığı ile ölçülmüştür. Plazma fenotrin düzeyi-zaman eğrisine göre yapılan toksikokinetik hesaplamalardan fenotrinin iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağılım eğiliminde olduğu anlaşılmıştır. Damar içi fenotrin uygulamasında hesaplanan parametreler içinde yer alan yarılanma ömrü (t1/2β), ortalama kalış süresi (MRT) ve eğrinin altında kalan alan (EAA0→∞) değerleri sırasıyla 2,57±0,10 saat, 2,79±0,09 saat ve 6893,05±261,26 ng/saat/ml olmuştur. Diğer taraftan ağızdan uygulanan fenotrinin plazma doruk yoğunluğu (Ydoruk), doruk değere ulaşma süresi (tdoruk), t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri sırasıyla 185,71±8,21 ng/ml, 1,21±0,20 saat, 4,24±0,39 saat, 6,65±0,54 saat ve 1054,04±65,90 ng/saat/ml çıkmıştır. Fenotrin biyoyararlanımı ise % 15,29 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, fenotrinin vücutta kalış süresinin kısa biyoyararlanımının düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the toxicokinetics of phentohrin in rabbits. For this purpose, 14 New Zealand breed, 2 to 2.5 kg and 6 month old female rabbit were used. Animals were divided into two groups and each group had 7 animals. Phenothrin was administered intravenously to each animal in the first group at a dose of 10 mg/kg.bw in vehicle substance (dimethyl sulfoxide was used as vehicle). Each animal in the second group was given orally at the dose of 10 mg/kg.bw by the catheter in the same vehicle. Following phenotrin administration, blood was drawn from the ear vein into anticoagulant tubes at 0.083, 0.25, 0.50, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 and 72 hours from animal and plasma were separated. Plasma phenothrin level was measured by ECD detector equipment in gas chromatography instrument. Toxicokinetic calculations made according to plasma phenotrin level-time curve were found to tend to distribution of phenothrin according to the two-compartment open model. The elimination half-life (t1/2β), mean residence time (MRT) and the area under the curve (AUC0→∞) values within the parameters calculated from intravenous phenotrin administration were 2.57 ± 0.10 h, 2.79 ± 0.09 h and 6893.05±261.26 ng/h/ml, respectively. On the other hand, for the phenothrin administered orally, the maximum plasma level (Cmax), time to reach Cmax (tmax), t1/2β, MRT and AUC0→∞ values were 185.71±8.21 ng/ml, 1.21±0.20 h, 4.24±0.39 h, 6.65±0.54 h and 1054.04±65.90 ng/h/ml, respectively. Phenotrin bioavailability was calculated as 15.29 %. As a result, the mean residence time of phenothrin in the body was short and its bioavailability was low.