Duyusal geri bildirim (neurofeedback) ve mindfulness çalışmalarının biyometrik parametrelere etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of sensory feedback (neurofeedback) and mindfulness studies on biometric parameters
- Tez No: 614460
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duyusal Geri Bildirim, Othmer Metodu, Bilinçli Farkındalık, EEG, Kalp Hızı Değişkeni, Neurofeedback, Othmer's Method, Mindfulness, EEG, Heart Rate Variable
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Duyusal geri bildirim yöntemi ülkemizde yaygınlığı giderek artmakta olan alternatif tedavi yaklaşımlarından biridir. Yapılmış olan araştırma da piyasada bulunan duyusal geri bildirim çalışmasının Othmer metodu kullanılmıştır. Araştırmada sağlıklı gönüllüler üzerinden, yapılan çalışmaların stres algısı, benlik saygısı, mutluluk düzeyini ölçek birtakım ölçekler uygulanmış ve EEG, kalp hızı değişkenliği analizleri çekilmiştir. Bu çalışma ile uygulamaların sağlıklı gönüllüler üzerinde ki etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışma grupları duyusal geri bildirim alacak (n=10), bilinçli farkındalık çalışması alacak (n=10) ve herhangi bir çalışmaya girmeyen kontrol grubu (n=10) kişiden rastgele oluşturulmuştur. Çalışmada duyusal geri bildirim ve bilinçli farkındalık alacak kişilerin ön test ve son test puanları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS kullanılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre ön test ve son test puanları beklenilen hipotezi ölçekler üzerinden karşılarken yapılmış olan çalışmaların biyometrik parametreler üzerinde ki tedavi edici etkinliğinin ölçülebilmesi için daha geniş çapta kontrollü çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Sensory feedback method is one of the alternative treatment approaches that is increasing in our country. In the research, Othmer method of sensory feedback study in the market was used. Stress perception, self-esteem, and happiness levels of healthy volunteers were applied to the study and EEG and heart rate variability analyzes were performed. The aim of this study was to measure the effects of the applications on healthy volunteers. Study groups were randomly assigned to receive neurofeedback (n = 10), mindfulness (n = 10) and control group (n = 10) who did not participate in any study. In the study, pre-test and post-test scores of sensory feedback and conscious awareness subjects were compared. SPSS was used in the analysis of the data obtained from this study. According to the results obtained in the study, pre-test and post-test scores met the expected hypothesis on the scales revealed that larger studies should be conducted in order to measure the therapeutic efficacy of the studies on biometric parameters.