Sığır eti ve iç organlarında zeranol kalıntısının araştırılması
Presence of aflatoksin m1 in sales as retail butter and Turkish cream
- Tez No: 614493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, ELISA, karaciğer, zeranol, ELISA, kidney, meat, liver, zeranol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ilindeki mezbahalarda kesilen sığırlara ait et, karaciğer ve böbrek örneklerinde zeranol kalıntı seviyelerinin Enzyme-Linked İmmune Sorbent Assay (ELISA) yöntemi ile araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, Kayseri ilinde sığır kesimi yapılan birinci sınıf üç farklı mezbaha Ekim-Aralık 2018 tarihlerinde, 1 ay periyodik aralıklarla, üçer kere ziyaret edildi. Her ziyarette her bir mezbahadan rastgele seçilen hayvanlara ait 20 karaciğer, 20 böbrek ve 20 et örneği alınarak toplamda 180 örnek materyal olarak kullanıldı. Bu çalışmada, analiz edilen sığır doku örneklerinden 23 böbrek (%38,3), 20 karaciğer (%33,3) ve 17 et (%28,3) örneğinde zeranol kalıntısı tespit edildi. Sığır böbrek, karaciğer ve et örneklerinde kalıntı miktarı sırasıyla; 50,23 - 1120,61 ppt, 38,94-1057,96 ppt ve 32,29 -1195,8 ppt arasında tespit edildi. Analiz edilen örneklerde zeranol kalıntısı Kodeks alimentarius'ta belirtilen yasal limitin altında bulundu. Sonuç olarak, analiz edilen örneklerde zeranol kalıntı miktarları düşük olsa da, bu kalıntıları içeren etlerin tüketilmesinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanısına varıldı. Bu nedenle, gıda kalite kontrol önlemi olarak bu kimyasalın periyodik olarak izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the zeranol residue levels in meat, liver and kidney samples of cattle slaughtered in slaughterhouses in Kayseri by Enzyme-Linked İmmune Sorbent Assay (ELISA) method. For this purpose, three first-class slaughterhouses in the province of Kayseri were visited three times in October-December 2018 at 1-month periodic intervals. At each visit, 20 liver, 20 kidneys and 20 meat samples were randomly selected from each slaughterhouse and 180 samples were used. 23 kidneys (38.3%), 20 liver (33.3%) and 17 (28.3%) samples of zeranol were detected in the meat samples. The amount of residues in bovine kidney, liver and meat samples; 50,23 - 1120,61 ppt, 38,94-1057,96 ppt, and 32,29 -1195,8 ppt, respectively. The zeranol residue in the analyzed samples was below the legal limit specified in the codex alimentarius. In conclusion, although the amounts of zeranol residues in the analyzed samples were low, it was concluded that consuming the meats containing these residues could pose a risk to public health. For this reason, this chemical should be monitored periodically as a food quality control measure.