Demokrasi ve mizah: Akbaba Dergisi örneği
Democracy and humor: Sample of Akbaba Journal
  1. Tez No: 614517
  2. Yazar: AYDA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. KENAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Mizah, Akbaba Dergisi, Democracy, Humor, Akbaba Magazine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Mizah toplumları sosyal, kültürel, ekonomik durum ve analizleri, değer yargıları ile ele alarak, insanları güldürmekte aynı zamanda da düşündürmektedir. Bu çalışmanın sınırlılıklarından biri; siyasal çizgisel mizah toplumsal ve siyasal olayları eleştirmektedir. Eleştirel duruş, demokrasinin gelişimi ile bağlantılı olmaktadır. Bu çalışmada; Türk demokrasisinin gelişiminin dönüm noktaları olarak belirlenen dönemlerde yaşanan olaylar ile mizahın bu olaylara yaklaşımını göstermek için, bu dönemleri en iyi anlattığı düşünülen mizahi çizgilere yer verilmiştir. Yapılan çalışmanın literatür taraması aşamasında, mizah ile demokrasi arasındaki ilişkiyi açıklayan kapsamlı bir çalışma olmadığı görülmüştür. Bu çalışma sonrasında yapılacak çalışmalara yol göstermesi açısından önemlidir. Dönemsel olarak sınırlama, 1945 - 1980 yıllarında çıkarılan Akbaba Dergisi örneği olarak belirlenmiştir. Demokrasinin çok yönlü olduğu bilinmektedir. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti siyasetinin demokrasi sürecine mizahi açıdan göz atmaktadır.
Özet (Çeviri)
Humor is the social, cultural, economic and social values of societies; taking briefly every aspect, it makes people laugh and think. One of the limitations of this study is political humor, which criticizes social and political events. This critical stance is related to the development of democracy. In this study; In order to show the attitudes of the humor and the events in the periods determined as the breaking points of the development of Turkish democracy, examples of humor that are thought to tell the best of the periods mentioned are included. In the literature review of the study, it was observed that there was no comprehensive study explaining the relationship between humor and democracy. In this sense, it is important to guide the future studies. The periodical limitation of the study was determined as the case of Akbaba Journal published in 1945-1980. There are certainly many aspects of democracy. In this study, humor window overlooks the adventure of democracy politics of the Republic of Turkey.