Multidimensional meanings and functions of silence in literature
Edebiyatta sessizliğin çok boyutlu anlamları ve işlevleri
- Tez No: 614606
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: sessizlik, edebiyat, aktif, pasif, aşkın, silence, literature, active, passive, transcendant
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde edebiyatta ve dilde sessizliğin anlamları ve kullanımları incelenmektedir. Bir yandan modern dönemde edebiyatta sessizliğin geçirdiği başkalaşım anlatılırken, öte yandan bu tezde sessizlik ve dil arasındaki değişken ilişki gözler önüne serilmektedir. Bu tez sessizlik nedir, edebiyatta sessizlik mümkün müdür ve edebiyatta sessizlik nasıl oluşmuştur sorularına yanıt vermeye çalışmaktadır. Sessizlik hakkında var olan teorilerin arasındaki ilişki göz önünde bulundurularak bu tezde sessizlik hakkındaki farklı yaklaşımlar üç grupta incelenmektedir: yoklukla özdeşleşen Edebiyatta Edilgen Sessizlik, sessizliğin varlığı ile özdeşleşen Etken Sessizlik ve Aşkın güç olarak Sessizlik. Bu tezde sessizliğin doğasına dair modern dönemdeki farklı bakış açıları yansıtıldıktan sonra Franz Kafka'nın Kale ve“The Burrow”adlı eserleriyle Didem Erk'in Siyah İplik, ve Aydan Mürtezaoğlu& Bülent Şangar'ın“Aşık Ne Zaman Susar?”adlı çalışmaları sessizlik teması üzerinden analiz edilmektedir. Bu tez, dil ve sessizlik arasındaki ilişkiye dair sessizliğin ayrıcalıklı konumda olduğu yaklaşımıyla son bulmaktadır. Bu tez edebiyattaki çok boyutlu anlam ve amaçlarıyla sessizliğin önemini açıklamaya olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the meaning(s) and use(s) of silence in literature and language are analysed. On the one hand, we are given the metamorphosis which the meanings of silence experience in literature in the modern period; on the other hand, the changing relationship between language and silence is presented. This thesis attempts to answer the questions what silence is, if silence is possible in literature or not and how silence is constructed in literature. By taking into consideration the relationship among theories and approaches about silence, the meaning and importance of silence can be organized in three groups: silence in literature as passivity which is associated with absence, silence in literature as activity which is associated with presence, and silence as transcendent force in the thesis. Franz Kafka's The Castle and“The Burrow”, Didem Erk's Black Thread and Aydan Mürtezaoğlu&Bülent Şangar's“When Does the Minstrel Fall Silent?”are analyzed through the concept of silence in this thesis after the different theories about the nature of silence in modernism are presented. The thesis ends with privileged position of silence in the relationship between silence and language. The thesis serves to disclose the importance of silence with its multidimensional meanings and functions in literature.