Türkiye Phlomıs L. (Lamiaceae) cinsi taksonlarının tüy özelliklerinin belirlenmesi
Determination of trichome features of Turkey Phlomis L. (Lamiaceae) taxa
  1. Tez No: 614687
  2. Yazar: KÜBRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAŞAR DADANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phlomis L, morfoloji, salgılı ve salgısız tüyler, Phlomis L, morphology, glandular and non-glandular trichomes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Phlomis L. taksonlarının tüy (trikom) özellikleri stereo mikroskop ve ışık mikroskobu ile çalışılmıştır. Phlomis cinsinin 40 taksonuna (34 tür, 6 varyete) ait bitki örneklerinin farklı kısımlarındaki tüy tipleri belirlendi. Tüyler sınıflandırılırken tüylerin tip, uzunluk, hücre sayıları ve yoğunlukları belirlendi.Yapılan çalışmada 11 farklı tüy tipi belirlendi ve her birinden birer tane şematik, bire bir elle çizim ve resimleri çalışmamıza eklendi. Basit, kısa saplı stellat, kısa saplı salgı ve uzun saplı salgı tüylerinin bütün taksonlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada belirlenen en kısa tüy boyu 0,05 mm iken en uzun tüy ise 9 mm olarak bulundu. Bütün tüy tipleri sadece Dendrophlomis alt seksiyonunda bulunan bazı türlerde vardır. En fazla tüy çeşitliliği bu grupta yer almaktadır. Oxyphlomis ve Gymnophlomis alt seksiyonuna dahil taksonlarda yalancı stellat, saplı stellat salgı ve dallanmış salgı tüyleri bulunmamaktadır.Yapılan çalışmada tüy tiplerinin dağılımı bitki kısımları arasında farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Tüy tipi farklı türler arasında çeşitlilik gösterirken, aynı taksonun farklı populasyonları arasında çoğunlukla sabit olduğu gözlenmiştir. Tüy tipi ve boyu Phlomis taksonları arasında farklılık gösterdiği ve bunları ayırt etmede kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Trichome types of Phlomis taxa were studied by using stereo and light microscope. Trichome types of 40 taxa (34 species, 6 varieties) of Phlomis were determined on different parts of specimens. During the classification of trichomes, type, length, number of cells and density of hairs were determined.11 different trichome types were determined and schematic, hand drawing and pictures of each trichome types were attached to our study. It was determined that simple, short stalked stellate, short and long stalked glandular hairs exist on all of the taxa. In this work the shortest trichomes was determined as 0,05 mm and the largest one 9 mm. All of the determined trichome types are exist on only some taxa of subsection Dendrophlomis. The highest trichome variation is seen in this group. Subsection Oxyphlomis and Gymnophlomis have not pseudostellate, stalked stellate glandular and dendroid glandular type trichomes.Trichome existance on different parts of the specimens show variations in this work. While trichome types differ among species, mostly it is stable among the populations of the same species. Therefore, it is understood that trichomes are an important character of the systematics of this genus.