Teacher awareness into instructing grammatical structures with varying complexity
Değişken zorluktaki dilbilgisi yapıları öğretiminde öğretmen farkındalığı
  1. Tez No: 614686
  2. Yazar: YASEMİN ERDEM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Farkındalığı, YDİ, Dilbilgisi Öğretimi, Değişken Zorluklar, Teacher Awareness, EFL, Instructing Grammar, Varying Complexity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, İzmir'deki YDİ öğretmenlerinin öğretmen farkındalık seviyesini, dilbilgisi öğretimindeki algılarını, değişken zorluktaki dilbilgisi yapılarını öğretirken kullandıkları stratejileri ve bu yapıları nasıl öğrettiklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye'deki çoğu YDİ öğretmeni değişken zorluktaki dilbilgisi yapılarını öğretmede zorluk çekmektedir. YDİ öğretmenlerinin dilbilgisi öğretimi algıları ile bu değişken zorluktaki yapıları öğretirken nasıl ele aldıkları arasındaki ilişkiyi anlamak bu soruna ışık tutmaktadır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel verilere dayanmaktadır. Araştırma, Türkiye, İzmir'deki özel ve devlet k12 okullarında ve üniversitelerinde çalışmakta olan 254 YDİ okutmanı ve öğretmeni ile yapılmıştır. Bulgular, YDİ öğretmenlerinin öğretmen farkındalık seviyelerinin aldıkları eğitime, çalıştıkları sektöre ve öğretmenlerin niteliklerine bağlı olduğunu ve bu seviyenin değişken zorluktaki dilbilgisi yapılarını öğretirken kullandıkları stratejilerin üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the awareness level of EFL teachers and instructors in İzmir, their perceptions about instructing grammar teaching, their teaching strategies while teaching grammar structures with varying complexity, and how EFL teachers teach grammar in EFL classrooms depending on the level of complexity. Most EFL teachers in Turkey have difficulty in instructing grammar teaching into varying complexity. Understanding the bond between the perceptions of EFL teachers about instructing grammar teaching and how they deal with teaching grammatical structures with varying complexity shed light to this issue. The present study is based on both quantitative and qualitative research design. It was carried out with 254 EFL instructors and teachers who work at private and state universities and k12 schools in İzmir, in Turkey. The findings indicate that TLA level of EFL teachers positively depends on their education, qualifications, and institutions where they work and it has an impact on teachers' strategies while teaching grammar structures with varying complexity.