Sağlıklı buzağılarda doğumu takip eden ilk bır ay içerisıinde total oksidan seviye ve total antioksıdan kapasitedeki değişimlerin araştırılması
Investigation of the changes in total oxidant status and total antioxidan capacity in the first month following birth in healthy calves
  1. Tez No: 614810
  2. Yazar: BÜLENT TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: neonatal buzağı, total antioksidan seviye, total oksidatif seviye, oksidatif stres indeksi, neonatal calf, total oxidative status, total antioxidative status, oxidative stress index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlıklı buzağılarda doğumu takip eden ilk bir ay içerisinde serum total oksidan seviyesi ve total antioksidan kapasitelerinde değişimlerin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmada özel bir çiftlikte yetiştirilen, 10 adet dişi, 10 adet erkek olmak üzere toplam 20 adet Holştayn ırkı sağlıklı buzağıdan 0 (doğumdan hemen sonra), 24 ve 72. Saat ile 14 ve 28. gün kan örnekleri alındı. Oksidatif stres indikatörleri; total oksidatif seviye (TOS) ve total antioksidan seviye (TAS) değerleri analiz edildi. Ayrıca, OSİ de hesaplandı. Bu tez çalışmasında TOS değeri doğumdan hemen sonra 0. saatte ortalama 9.64±3.12 (µmol H2O2 Eq/L), doğumdan sonra 72. saatte ise ortalama 11.45±4.04 (µmol H2O2 Eq/L) olarak belirlendi. Çalışmada TOS değeri 72. saatte daha yüksek olurken bu yüksekliğin 14. güne kadar devam ettiği ve 28. günde ise 10.78±4.57 (µmol H2O2 Eq/L)'e düştüğü gözlendi. Ancak bu yükselme ve azalmaların hiç birinin istatistiki olarak önemli derecede olmadığı gözlendi (p>0.05). Çalışmada elde edilen tüm zamanların ortalama TOS değeri ise 10.61±3.82 (µmol H2O2 Eq/L) olarak belirlendi. Bu tez çalışmasında TAS değeri doğumdan hemen sonra 0. saatte ortalama 1.80±0.58 mmol Trolox Eq/L, doğumdan sonra 72. saate kadar hemen hemen aynı düzeyde seyredip 14. günden sonra bu değerin 1.56±0.55 mmol Trolox Eq/L'ye düştüğü belirlendi, 28. günde de hemen hemen 14. gün ile aynı düzeyde olduğu gözlendi. Ancak, bu azalmaların hiç birinin istatistiki olarak önemli derecede olmadığı tespit edildi.(p>0.05) Çalışmada elde edilen tüm zamanların ortalama TAS değeri ise 1.72±0.63 mmol Trolox Eq/L olarak belirlendi. Oksidatif stres indeksi düzeyleri 0. saat ile 28. Gün arasındaki analizler arasında istatistiksel farklılığın oluşmadığı gözlendi (p>0.05). Sonuç olarak, sağlıklı buzağılarda, doğumu takip eden ilk bir ay içerisinde elde edilen ortalama oksidatif stres indikatörlerinden TOS ve TAS değerinde zamana ve yaşa bağlı istatistiksel bir değişim olmadıgı ve dolayısıyla oksidatif stres oluşmadıgı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether there were changes in total oxidant status and total antioxidant capacity following birth up to he first month of age in healthy calves. Blood samples were collected from Holstein calves immediately after birth as 0 time, 24th hour, 72th hour, 14th day and 28th day from 20 healthy Holstein calves being 10 females and 10 males. Oxidative stress indicators; Total oxidative level (TOS) and Total antioxidant capacities (TAS) were analyzed. Furthermore, oxidative stres index (OSI) values were also calculated. In this study, TOS values were determined as 9.64±3.12 (µmol H2O2 Eq/L, minimum level) at the 0 hour immediately after delivery, and 11.45±4.04 (µmol H2O2 Eq/L, maximum level) at 72th hour after delivery. In the study, it was observed that the TOS value was higher at 72th hour and continued until 14th day and decreased to 10.78±4.57 (µmol H2O2 Eq/L) at 28th day. However, it was observed that none of these increases and decreases were statistically significant. The mean value of all times obtained in the study for TOS was 10.61±3.82 (µmol H2O2 Eq/L). In this thesis, the mean TAS values were 1.80±0.58 mmol Trolox Eq/L at 0 hour immediately after delivery, and it remained at the same level until 72 hours after delivery and this value decreased to 1.56±0.55 mmol Trolox Eq/L after 14 days, On the 28th day, it was almost at the same level as the 14th day. However, none of these decreases were found to be statistically significant. The mean value of all times obtained in the study for TAS was 1.72±0.63 (mmol Trolox Eq/L) Oxidative stress index levels were also calculated in this thesis and the data obtained showed that there was no statistical difference between the calves used in the study between the 0 hour and 28 th days (p> 0.05). As a result, it was concluded that TOS and TAS, which is one of the average oxidative stress indicators obtained in the first month following birth, did not significantly change in time and age and did not affect oxidative stress in healthy calves.