Orta anadolu bölgesinde yetiştirilen simental ırkı sığırlarda büyüme hormonu ve PIT-I gen polimorfizmlerine göre süt verimlerinin araştırılması
Investigation of milk yields according to growth hormone and pit-I gene polymorphisms in simmental cattle breed reared in middle anatolian region
  1. Tez No: 614869
  2. Yazar: MUSTAFA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PIT-1, RFLP, Simental, Süt verimi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Türkiye'de yetiştirilen kombine verimli (et-süt) Simental ırkı sığırlarda büyüme hormonu (GH) ve hipofiz spesifik transkripsiyon faktörü-1 (PIT-1) genleri ile 305 günlük süt verimleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Kayseri ili ve civarında süt sığırcılığı yapan işletmelerdeki 203 baş Simental ırkı sağmal inek incelenmiştir. GH genotiplerinin belirlenmesi amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda elde edilen 223 bp'lik PCR ürünleri AluI restriksiyon enzimiyle kesilmiştir. PIT-1 genotiplerinin belirlenmesi amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda elde edilen 600 bp'lik PCR ürünleri ise HinfI enzimi ile kesilmiştir. GH-AluI ve PIT-1-HinfI genotipleri ile günlük ve laktasyon süt verimleri arasındaki ilişki kovaryans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. GH-AluI polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı sığırlarda iki allel (A ve B) ile üç genotip (LL, LV ve VV) gözlenmiştir. İncelenen örneklerde LL genotip frekasının en yüksek (0.52), VV genotip frekansının ise en düşük (0.11) olduğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerin GH-AluI polimorfizmi yönünden Hardy-Weinberg (H-W) dengesinde oldukları gözlenmiştir. Bu çalışmada incelenen Simental ırkı sığırlarda L allel frekansının (0.7), V allel frekansından (0.3) yüksek olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda incelenen Simental ineklerde GH-AluI polimorfizmi ile günlük ve laktasyon süt verimi arasında istatistiksel olarak önemli ilişki olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). PIT-1-HinfI polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı ineklerde iki genotip (AB ve BB) gözlenmiştir. AA genotipine incelenen örneklerde rastlanılmamıştır. Bu çalışmada incelenen Simental ırkı sığırlarda BB genotip frekasının en yüksek (0.74) olduğu belirlenmiştir. PIT-1-HinfI polimorfizmi yönünden icelenen örneklerin H-W dengesinde olmadıkları (P0.05). GH-AluI ve PIT-1-HinfI polimorfizmleri ile diğer süt verim özellikleri ile büyüme ve et verim özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırıldığı çalışmaların planlanması gerektiği güşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis was to investigate the relationship between growth hormone (GH) and pituitary-specific transcription factor-1 (PIT-1) genes and 305-day milk yield in Simental cattle breed which is dual purpose (meat-milk) cattle reared in Turkey. In this study 203 Simmental dairy cows, rearing in dairy cattle farms in Kayseri vicinity, were examined. In order to determine GH genotypes, 223 bp PCR products obtained by PCR were digested with AluI restriction enzyme. In order to determine PIT-1 600 bp PCR products obtained by PCR were digested with HinfI restriction enzyme. The mean differences of 305-day milk yield among the genotype groups of GH-AluI and PIT-1-HinfI were assessed by analysis of covariance (ANOVA). Two alleles (A and B) and three genotypes (AA, AB and BB) for GH-AluI polymorphism were observed in examined Simmental cows. The LL genotype frequency was found highest (0.52) and the VV genotype frequency was found the lowest (0.11) in examined Simmental cows. It was observed that the samples were in Hardy-Weinberg (H-W) equilibrium in terms of GH-AluI polymorphism. The frequency of the L allele was found higher (0.7) than V allele (0.3) in this study. End of the study, the genotype effect on daily and lactation milk yield was not found to be significant (P>0.05) in examined Simmental cows GH-AluI polymorphism. Two alleles (A and B) and two genotypes (AB and BB) for PIT-1-HinfI polymorphism were observed in examined Simmental cows in this study. The AA genotype was not found in the samples examined. The BB genotype frequency was found to be highest (0.74). It was observed that the Simmental samples were deviation from Hardy-Weinberg (H-W) equilibrium in terms of PIT-1-HinfI polymorphism. It was thought that further studies on the association between GHRH-HaeIII and PRL-RsaI polymorphism and other milk yield traits in important dairy cattle breeds should be conducted. Key World: GH; Milk yield; PIT-1; RFLP; Simental.