Prostat kanserinin radyoterapisinde vmat ve IMRT yöntemlerinin, rektum ve mesane dozlarına etkisi
Effect of intensity modulated radiotherapy and volumetric modulated ARC therapy on rectum and mesane doses of prostat cancer radyotherapy
- Tez No: 614918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GALİP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, VMAT, IMRT, Prostat Kanser, Radiotherapy, VMAT, IMRT, Prostat Cancer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, radyoterapi kliniklerinde yaygın olarak kullanılmakta olan lineer hızlandırıcıların kısımlarını ve radyoterapi aşamasında tedavi görmekte olan prostat kanserli hastalarda, VMAT ve IMRT uygulamalarıyla ilgili bilgi vermektir. Radyoterapinin kanserli hücrelerde normal dokulara göre daha etkin zararları olduğu görülmekte ve uzun yıllardır yaygın biri tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çok yapraklı kolimatörlerin kullanıldığı Variant TrueBeam SN2250 lineer hızlandırıcı bulunan klinikte, bu özellik sayesinde tümör dokuları ile sağlıklı dokulara verilen radyasyon dozları daha etkin belirlenebilmekte, tümöre yüksek radyasyon dozları verilirken sağlıklı dokularda radyasyondan minimum etkilenecek şekilde korunabilmektedir. Lineer hızlandırıcılarla yapılan radyoterapilerde geliştirilen yöntemlerden yoğunluk ayarlı radyoterapi IMRT, volumetrik ark terapi VMAT radyoterapi yöntemleri Erciyes Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to give information about the parts of lineer acceleraters which are widely used at radiotherapy clinics and about VMAT and IMRT applications on radiotherapy patients of prostat cancer. Radiated tissue is much more effected when its a cancer cell tissue than normal tissue. And thats why it has been used for so many years as an widely used treatment. At Erciyes Üniversity different Oncology Department, methods like volumetric arc therapy VMAT and intensity modulated radiotherapy IMRT are used with lineer accelerators. Being used Variant TrueBeam SN2250 with multi leaf colimators at the clinic, the radiation dose applied to normal tissue and cancer cell tisues are determined pricesely and while radiating cancer cell tissue with a possible maximum radiaton dose, normal tissue is radiated with minimum dose as possible.