Deneyim tasarımı yaklaşımı ve müzeler uygulaması
Experience design & its application on museums
  1. Tez No: 614987
  2. Yazar: OĞUZ ÇELİKADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ALGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet tasarımı, Müzeler, Müze pazarlaması, Ziyaretçi deneyimi, Eylem araştırması, Service design, Museums, Museum marketing, Visitor experience, Action reseach
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Küresel ekonomide hizmet sektörünün payı giderek yükselmektedir. Özellikte teknolojinin etkisiyle hizmetlerin etkin olduğu pazarlar genişlemektedir. Hayatımızın birçok noktasına temas eden hizmetler gündelik ihtiyaçlarımızı karşılamakla beraber, aynı zamanda bize yeni ve biricik deneyimler de sunmaktadır. Hizmetlerde yaşanan bu değişim hizmet kullanıcılarının beklentilerini, motivasyonlarını ve ihtiyaçlarını da değiştirmektedir. Müzeler de hizmet sektöründe varlığını sürdüren kurumlar olarak bu değişimden etkilenmektedir. Ziyaretçilerin müzelerle olan etkileşimi değişmekte, özellikle nesiller ve kültürler arasında farklılıklar gözlenmektedir. Bu değişimin yaşandığı koşullar altında müzelerin ziyaretçilerini anlamaları ve onlarla geliştirilmiş temas noktarı üzerinden etkileşim kurmaları gerekmektedir. Bu etkileşim müze hizmetleri ve ürünleri düzeyinde gerçekleşebilir. Ürünlerin ve hizmetlerin, ziyaretçi odaklı yeniden yapılandırmasını sağlayan, görece yeni ve etkili disiplinlerden biri de hizmet tasarımıdır. Bu çalışmada Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi'nin ziyaretçileri hizmet tasarımının zihniyeti, süreçleri, yöntem ve araçlarından faydalanarak, eylem araştırması yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu analizler belgelenmiş, analizler doğrultusunda hizmetlerin geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The share of the service sector in the global economy is increasing. With the influence of technology, markets in which has effective services are expanding. Services are in touch with phases of our lives to meet our daily needs, but also provide us with new and unique experiences. Moreover, these new experiences may also be reflections of cross-disciplinary impressions by design through contextual transformation. Unique and developing engagements in services change the expectations, motivations, and needs of the end-users. Museums are also affected by this shift as institutions that exist in the service sector. The interaction of the visitors with the museums is changing and especially the differences between the generations and cultures are observed. Under the circumstances of this change, museums need to understand their visitors and establish improved touchpoints with them. These touchpoints can take place at the various levels of museum services and products. One of the relatively new and influential disciplines that enable the visitor-oriented design of products and services is service design. In this study, visitors of Yılmaz Büyükerşen Wax Sculptures Museum were analyzed by action research methodology via using service design mindset, processes, methods, and tools. These analyzes have been documented and suggestions have been generated to improve the services in line with the outcomes of analyzes.