Dulkadir Beyliği üzerine yapılan çalışmaların değerlendirmesi
Evaluation of studies on Dulkadir Principality
  1. Tez No: 615006
  2. Yazar: DANIŞ MARAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Memluk, Dulkadir Beyliği, Kahramanmaraş, Ottoman, Memluk, Dulkadir Principality, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
1308 yılında Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılması ve 1335 yılında İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır Han'ın vefat etmesi üzerine Anadolu'daki Türkmen beyleri rahat hareket etme fırsatı buldu. Anadolu'nun güneyinde Halep'in kuzeyi ile Sivas'ın güneyi arasına yerleşen Bozoklardan olan Beydili ve Avşar boyları, Zeyneddin Karaca Bey isimli bir Türkmen beyinin etrafında toplandılar ve Dulkadir Beyliği'ni kurdu. Dulkadir Beyliği stratejik konumu itibariyle Anadolu ile Suriye'yi birbirine bağlayan kavşak bir noktada Maraş ve çevresinde faaliyet gösterdi. Bu çalışmada Dulkadir Beyliği'nin Maraş tarihi içerisinde büyük öneme sahiptir. Dulkadir Beyliği'nin kuruluş dönemi ve Osmanlı Devleti'ne kadar geçen sürede yerleştiği Anadolu topraklarında günümüze kadar ulaşan bir çok tarihi, sanat, yöresel ürünler bırakmıştır. Çalışmamızda Dulkadir Beyliği üzerine yapılmış veya bahsedilmiş araştırmalar değerlendirildi. Maraş tarihini gün yüzüne çıkarmak için farklı birçok bilim alanında beyliğin konu alındığı son yüzyılda ayrıntılı bir şekilde incelemeler yapıldığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Turkey Selcuk Empire in 1308 and 1335 the ruler of Abu Said Turkmen İlhanlı guys in Anatolia upon the death of Bahadur Khan had the opportunity to move freely. Beydili and Avşar tribes, which are among the Bozoklar settled between the north of Aleppo and the south of Sivas in the south of Anatolia, gathered around a Turkmen bey named Zeyneddin Karaca and established the Dulkadir Principality. The Dulkadir Principality has been active in and around Maraş at a point that connects Syria and Anatolia. In this study, Dulkadir Principality has a great importance in the history of Maraş. It has left many historical, art and local products that have survived to the present day in the Anatolian lands where Dulkadir Principality settled during the establishment period and the Ottoman Empire. In this study, studies on Dulkadir Principality or mentioned were evaluated. In order to bring the history of Maraş to the light, it has been determined that in the last century the principalities in various sciences were studied in detail.