Dijital dünyada sanal gerçekliğin inşasıyla kripto paraların ilişkisi
The relation of crypto money on the virtual reality construction in the digital world
  1. Tez No: 615005
  2. Yazar: MERT DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. DUYGU KOTAN TÜRKDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Sanal Gerçeklik, Kripto Paralar, Teknolojik Determinizm, Dijital Medya Ürünleri, Simulation, Virtual Reality, Crypto Money, Technological Determinism, Digital Media Products
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlık elinden bulunan imkânların sınırlarını zorlamaya başlamıştır. Özellikle iletişim teknolojilerinin geldiği son noktada, internet teknolojisi temelli düşünüldüğünde, insanların farklı kimliklerle bir sanal hayat yaşadıklarını söylemek mümkündür. Dijital dünyanın içerisinde, yine dijital medya ürünleri vasıtasıyla yaşanan bu sanal hayat, insanların gerçek hayatlarındaki kimliklerinden biraz daha farklı ve popüler bir hayatı inşa etmelerine olanak tanımaktadır. Teknolojinin bu derece içine giren insanların hayatları teknoloji tarafından yönlendirilmekte ve hatta belirlenmektedir. Bir simülasyonun içerisinde yer alan insanların gerçek hayatta olduğu gibi temel bazı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunlar bir kimliğin oluşması, sosyal doyum, statü ve tabi ki en olmazsa olmazı olan paradır. 2009 yılında insan hayatı kripto paralar ile tanışmıştır. Kripto paraların en önemli özelliği merkeziyetçi nakit ve bankacılık yapısını yıkan, tamamen sanal ve dağıtık bir sisteme sahip olmasıdır. Bu sistem hem insanlara anonim kalma hakkı tanırken hem de yapılan tüm işlemlerin şeffaf olmasını sağlamaktadır. İşte sanal hayatı inşa eden insanların beklediği para birimi kripto paralardır. Kripto paraların ortaya çıkmasıyla beraber sanal hayatının içerisine ekonomik anlamda beklediği ürünü de etkileyen insanlar içinde bulundukları sanal gerçekliği ileri bir seviyeye taşımışlardır. Bu sanal gerçeklikte, gerçek hayatında matematik işlemi yapamayan bir insan ekonomi üzerine yorumlar yapmakta, bitcoin ve kripto paralar borsalarını yorumlamaktadır. Sanal gerçekliğin inşasında en önemli etmenlerden biri, bulunan simülasyona yeni insanlar çekerek sahip olunan etkinliği büyütüp arttırmaktır. Kripto paraların popülaritesi ve cazibesi karşısında gözleri parlayan insanlar bu büyüye kapılıp ellerindeki yatırımlarla kripto paralar satın alma davranışı göstererek bu sanal dünyaya ait olacaktır Bu araştırma ile kripto paraların, insanların dijital medya ürünleri vasıtasıyla yarattıkları sanal dünyanın içerisine nasıl kolayca entegre olduğu incelenerek, sanal gerçekliğin inşasıyla ilişkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, humanity has begun to push the boundaries of the possibilities available. Especially in the last place where communication technologies come, it is possible to say that people live a virtual life with different identities when they are thought based on internet technology. This virtual life, which lives in the digital world through digital media products, allows people to build a slightly different and popular life from their real life identity. The lives of people who enter this level of technology are driven by technology and even determined. People in a simulation have some basic needs as if they were in real life. These are the formation of an identity, social fulfillment, status and, of course, the paradigm that is of utmost importance. In 2009, he met human life crypto money. The most important characteristic of crypto money is that it has a completely virtual and distributed system that breaks down the structure of cash and banking. This system ensures that both the right to remain anonymous and the whole process are transparent. Here are the currency crypto money that people who build virtual life expect. With the emergence of crypto-money, people who have influenced the product that their virtual life expects in economic sense have moved forward the virtual reality they are in. In this virtual reality, a person who can not do mathematics in real life makes comments on economics, interprets bitcoin and crypto money exchanges. One of the most important factors in the process of virtual reality is to expand and enhance the activity possessed by pulling new people into the simulation found. The people who shine in the face of the popularity and popularity of crypto-money will belong to this virtual world by showing the behavior of purchasing crypto-money by investing in this magic. This research examines how crypto-money integrates easily into the virtual world created by people through digital media products and contributes to the construction of virtual reality.