Antalya Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkında insan aktivitesinin böcek biyolojik çeşitliliğine etkisinin araştırılması
Investigation of antropogenic effect on insect biological diversity in Antalya Kurşunlu Waterfall Natural Park
  1. Tez No: 615095
  2. Yazar: ÜNVER DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik çeşitlilik, Biyolojik gösterge, İnsan aktiviteleri, Tür tahminleyicileri, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Antalya, Biodiversity, Bio-indicator, Human activities, Species richness estimators, Kurşunlu Waterfall Natural Park, Antalya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma farklı insan aktivitelerinin böcek türleri üzerine etkilerinin araştırılması amacı ile 2019 yılında Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı (Antalya)'nda yürütülmüştür. Seçilen habitatlar kendi aralarında insan aktivitesinin yoğun olduğu (K0), az yoğun olduğu (K1) ve insan aktivitesinin olmadığı (K2) habitatlar olarak gruplandırılmış ve bu habitatlarda çukur tuzak örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda genel anlamda Shannon-Wiener ve Simpson çeşitlilik indeksleri insan aktivitesinin yoğun olduğu alanda, insan aktivitesinin az yoğun olduğu ve olmadığı alanlara göre daha yüksek tespit edilirken, habitatlardaki populasyon yoğunluk ilişkisi üzerinde durulduğunda ise Shannon-Evennes yoğunluk indeksleri insan aktivitesinin yoğun olduğu habitatta böcek popülasyonlarının daha dengeli olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Habitatlar arasındaki yüzde benzerlik sonuçları ele alındığında habitatların birbirine benzemediği tespit edilmiştir. Farklı insan aktivitelerinden olumlu veya olumsuz yönde etkilenmesi açısından insan aktivitesinin yoğun olduğu habitata biyolojik gösterge olarak Lethaeus cribratissimus (Hemiptera: Lygaeidae) türü istatistiki açıdan önemli olarak değerlendirilmiştir. Tür tahminleyici sonuçları ele alındığında ise Bootstrap tür tahminleyicisi, gözlemlenen tür sayıları ile en yakın sonuçları verirken, ACE, ICE ve Chao tür tahminleyicileri en uzak değerleri ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bu çalışma ile 48 numara ile anılan Dasylabris intermedia (Hymenoptera: Mutillidae) türü Türkiye'de ilk defa teşhis edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2019 in Kurşunlu Waterfall Natural Park (Antalya) to investigate the effects of different human activities on insect species. The selected habitats were grouped as habitats with high human activity (K0), low density (K1) and no human activity (K2), and pit trap sampling method was used in these habitats. As a result of the study, Shannon-Wiener and Simpson diversity indexes were found to be higher in the area where human activity is intense compared to the areas where human activity is less and not. more balanced. When the percent similarity results between habitats were considered, it was found that habitats did not resemble each other. Lethaeus cribratissimus (Hemiptera: Lygaeidae) species were considered to be statistically significant as a biological indicator of habitat where human activity is intense in terms of positive or negative effects from different human activities. When the species estimator results are taken into consideration, the Bootstrap species estimator yields the closest results with the observed number of species, while the ACE, ICE and Chao species estimators have revealed the most distant values. In addition, this study referred to by number 48 Dasylabris intermedia (Hymenoptera: Mutillidae) species were identified for the first time in Turkey.