Nano metal oksit katalizör sentezi ve C5, C6 şekerlerinin katalitik dönüşümlerine uygulanması
Nano metal oxide catalyst synthesis and application in to catalitic conversion of C5, C6 sugar
- Tez No: 615120
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN BOZAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT LEVENT HOŞGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZrO2, ZnO, CeO2, 5-hidroksimetilfurfural, furfural, Nano metal oxide, 5-hydroxymethyl furfural, furfural, catalytic biomass conversion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, C5 ve C6 şekerlerden 5-hidroksimetilfurfural, furfural ve laktik asit gibi platform kimyasalların nano metal oksit katalizörler ile katalitik dönüşümleri araştırılmıştır. Metal oksitler (ZrO2, CeO2 ve ZnO) farklı hidrotermal koşullar altında sentezlenmiş ve karakterize (SEM, XRD, BET, NH3-TPD) edilmiştir. C5 (ksiloz), C6 (glikoz) şekerleri kullanılarak sentezlenmiş katalizörlerin varlığında sıcaklık, katı miktarı, çözü ortamı ve katalizörlerin tekrar kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. En yüksek 5-HMF verimi (%23,44) 180 ºC 'de 240.dk'da elde edilmiştir. En yüksek furfural verimi (%33,35) ise 200 ºC de 120 dk'da elde edilmiştir. Diğer bir nano metal oksit katalizörü olan ZnO ise çalışılan koşullarda laktik asit verimini (%26,23) arttırmıştır. CeO2 katalizörü ile 5-HMF ve laktik asit verimleri sırasıyla %16,44 %16,82 olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, catalytic conversions of glucose and xylose into of 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF) and furfural using nano metal catalysts were investigated. We have studied the production of HMF and furfural by dehydration of fructose, glucose and xylose using a biphasic reactor system. Nano metal oxides were synthesized under different hydrothermal conditions (ZrO2, CeO2 and ZnO) and characterized using SEM, XRD, BETand NH3-TPD. The effect of catalysts, temperature, solid to solvent ratio and reaction solvent on the 5-HMF and furfural yield was studied.The maximum 5-HMF (%23.44%) yield was obtained at 180oC and 240min using ZrO2 nano metal oxide catalyst. Furfural yield reached %33,35 at 200oC and 120 min with same catalyst . While nano ZnO catalyst was effective on the lactic acid synthesis (%26,23), using nano CeO2, 5-HMF and lactic acid yields were %16,44 and %16,82 respectively.