Yağ doku kaynaklı mezenkimal kök hücrenin büyüme faktörleri etkisiyle iskelet kas hücresine indüklenmesi
Induction to skeleton muscle cell by the effect of growth factors of adipose tissue source mesenchymal stem cell
- Tez No: 615443
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DR. DİLEK KAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Kök Hücre, Miyojenik Farklılaşma, Adipoz Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücre, Büyüme faktörleri, IGF, FGF, Stem Cell, Myogenic Differentiation, Adiposed Mesenchymal Stem Cell, Growth factors, IGF, FGF
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücre (MKH)'lerin IGF1 (İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü) ve FGF2 (Fibroblast Büyüme Faktörü) büyüme faktörlerinin etkisiyle iskelet kas hücrelerine farklılaşması miyoblast belirleme proteini1 (MyoD1) antibodisi ile boyanarak akım sitometrisi ile değerlendirildi. MKH'leri 4 farklı gruba ayrıldı. I. grup hücreler (kontrol grubu) yalnızca miyojenik medium içinde, II. grup hücreler miyojenik mediuma 100 ng/ml FGF2 ilave edilerek, III. grup hücreler miyojenik mediuma 20 ng/ml IGF1 ilave edilerek ve IV. grup hücreler 100 ng/ml FGF2 ve 20 ng/ml IGF1 ilave edilerek inkübe edildi. Mezenkimal kök hücrelerin immunfenotiplendirilmesi için CD44, CD73, CD90 ve CD105 pozitif, CD45, CD34, CD11b, CD19 ve HLA-DR negatif markerlar kullanıldı. 28. gün sonunda miyojenik diferansiyasyon belirleme amacıyla MyoD1 antibodisi ile boyanan hücreler akım sitometri yardımıyla analiz edildi. Analizler sonucunda kontrol grubunun %11.5, FGF2 grubunun %39.2, IGF1 grubunun %23.1, IGF1+FGF2 grubunun %39.3 oranlarında farklılaşma gösterdiği tespit edildi. Kontrol grubu ile FGF2, IGF1 ve FGF2+IGF1 grupları ile karşılaştırıldığında IGF grubunda miyojenik farklılaşmadaki artış anlamlı bulundu (p < 0,05). Yapılan bu çalışmanın sonuçları IGF1 ve FGF2' nin MKH'lerin miyojenik farklılaşmaya olumlu katkısının olduğunu, kök hücrelerin rejenerasyon kapasitesi ve farklılaşma özelliğinin büyüme faktörleri ile desteklenmesinin kas hastalıkları ile ilgili çalışmalara ve bu hastalıkların tedavi edilmesine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The differantitaion of adipose tissue derived mesenchymal stem cells (MSCs) into skeletal muscle cells by the effect of IGF and FGF growth factors was evaluated by flow cytometry by staining with myoblast detection protein 1 (MyoD1) antibody in this study. MSCs were divided into four groups. I.Group cells (control group) were incubated only in myogenic medium. II. group cells were incubated by adding 100 ng / ml FGF2 to the myogenic medium, III. group cells were incubated by adding 20 ng / ml IGF1 to the myogenic medium, IV. group cells were incubated by adding 100 ng / ml FGF2 and 20 ng / ml IGF1 to the myogenic medium. CD44, CD73, CD90 and CD105 positive, CD45, CD34, CD11b, CD19 and HLA-DR negative markers were used for immunophenotyping of mesenchymal stem cells. Cells dyed with MyoD1 antibody were analyzed by flow cytometry so as to determine myogenic differentiation at the end of 28 days. It was confirmed that 11.5% of the control group, 39.2% of the FGF2 group, 23.1% of the IGF1 group and 39.3% of the IGF1-FGF2 group showed differentiation. When the control group and FGF2, IGF1 and FGF2 + IGF1 groups were compared, the increase in myogenic differentiation was significant for IGF1 (p < 0,05). Results of this study show that IGF-1 and FGF-2 have a positive contribution on myogenic differentiation of MSCs, contribute to the studies related to muscle diseases and treatment of these diseases to support by growth factors the feature of the regeneration capacity and differentiation.