Metastatik beyin tümörlerinde preoperatif ve postoperatif stereotaktik radyocerrahi sonuçlarının; nüks, leptomeningeal hastalık ve tedavi toksisitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparing preoperative and postoperative stereotactic radiosurgery results of the effects on recurrence, leptomeningeal disease and toxicity of the treatment in metastatic brain tumors
- Tez No: 615780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET TURAN SÜSLÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN YAPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Beyin metastazı, Stereotaktik Radyocerrahi, Preoperatif Stereotaktik Radyocerrahi, Lokal nüks, Metastaz, Brain metastasis, Stereotactic Radiosurgery, Preoperative Stereotactic Radiosurgery, Local Recurrence, Metastasis Contact address: [email protected]
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Beyin metastazı; tedavisi çok parametreli, yönetiminde sürekli yenilikler gelişen morbid ve mortal bir hastalıktır. Bu prospektif çalışmada; beyin metastazı tanısı alan hastalarda halen birçok merkezde kullanılan postoperatif stereotaktik radyocerrahi (Post-SRC) yöntemi ile son zamanlarda ilginin giderek arttığı preoperatif stereotaktik radyocerrahi (Pre-SRC) tedavilerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Bu odakta iki hasta grubunda lokal nüks, lemptomeningeal hastalık, radyonekroz ve cerrahi toksitiseleri kıyaslama amacı ile bazı parametlerler karşılaştırılmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma, SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar EAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde yürütülmüştür. Pre-SRC grubunda 13, Post-SRC grubunda ise 15 hasta incelenmiştir. Hasta grupları 6 ay takip altında tutulmuş; manyetik rezonans görüntüleme(MRG) ile tetkik edilerek lokal nüks, leptomeningeal hastalık, radyonekroz ve tedavi toksisiteleri açısından kıyaslanmıştır. BULGULAR: 6 ay takip edilen hastalarda; lokal nüks, Pre-SRC grubunda %20, Post-SRC grubunda %50; leptomeningeal hastalık, Pre-SRC grubunda %20, Post-SRC grubunda %30; radyonekroz, Pre-SRC grubunda %60, Post-SRC grubunda %30 olarak bulunmuştur. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yine aynı takiplerde yara yeri komplikasyonu Pre-SRC grubunda %7,7, Post-SRC grubunda %22,2 ve postop BT'de lojda kanama Pre-SRC grubunda %23,1, Post-SRC grubunda %22,2 olarak bulunmuştur. Pre-SRC grubunda ortalama cerrahi süresi 154,2 dakika, Post-SRC grubunda ise 153,8 dakika bulunmuştur. Yoğun bakımda yatış süreleri ise ortalama olarak Pre-SRC grubunda 8 gün, Post-SRC grubunda 1,55 gün olarak bulunmuştur. SONUÇ: Pre-SRC tedavisinin alışılmış Post-SRC tedavisinden kötü sonuçlara sahip olmadığı hatta lokal nüks incelendiğinde yüzde olarak ciddi avantajının olduğu görülmüştür. Hasta sayısının azlığı da düşünüldüğünde, özellikle tedavi toksisitesi araştırmaları için hasta sayısının daha fazla ve takip süresinin daha uzun olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Brain metastasis; is a morbital and mortal disease has a multi-parameter treatment that constantly develops innovations in its management. In this prospective study, it was aimed to compare the postoperative stereotactic radiosurgery (Post-SRS) method, which is still used in many centers in patients diagnosed with brain metastasis and preoperative stereotactic radiosurgery (Pre-SRS) method of which interest has increased recently. In this focus, some parameters were compared in order to compare recurrence, leptomeningeal disease and toxicity of the treatment in two patient groups. MATERIALS AND METHODS: Study, SBU Kartal Lütfi Kırdar EAH was conducted in the Brain and Nerve Surgery Clinic. 13 patients were studied in the Pre-SRC group and 15 patients in the Post-SRC group. The patient groups were kept under follow-up for 6 months and magnetic rezonans imaging(MRI) was examined in the province and compared for local recurrence, leptomeningeal disease , radionecrosis and toxicitiy of the treatment. RESULTS: In patients followed up for 6 months; local recurrence was 20% in the Pre-SRS group, 50% in the Post-SRS group; leptomeningeal disease was 20% in the Pre-SRS group and 30% in the Post-SRS group; radiocenrosis was 60% in the Pre-SRS group and 30% in the Post-SRS group. These values were not statistically significant. In the same follow-up, wound complications were found 7.7% in the Pre-SRS group, 22.2% in the Post-SRS group and bleeding in postop CT was 23.1% in the Pre-SRS group and 22.2% in the Post-SRS group. The mean surgery time in the Pre-SRS group was 154.2 minutes and in the Post-SRS group it was 153.8 minutes. The duration of of the stay in the intensive care unit was on average 8 days in the Pre-SRS group and 1.55 days in the Post-SRS group. CONCLUSION: It was observed that pre-SRC treatment did not have bad results from the usual Post-SRC treatment, and even when local recurrence was examined, it had a serious advantage in percent. Considering the low numbers of patients, studies with higher number of patients and longer follow-ups are needed especially for toxicity of treatment research.