Edirne merkez ilçe gürültü haritasının hazırlanması
Preparation of the noise map of the edi̇rne central district
  1. Tez No: 615830
  2. Yazar: ALPER SÜNNETCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YORULMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Çevre Sağlığı, Gürültü Ölçülmesi, Edirne, Noise, Environmental Health, Noise Measurement, Edirne
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gürültü, insan sağlığını ve huzurunu bozan, çalışma verimini azaltan çevre sağlığı problemi olarak tanımlanabilir. Gürültünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri çok sayıda bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Gürültünün fizyolojik, fiziksel, psikolojik, performans üzerinde olmak üzere birçok etkisi bulunmaktadır. Edirne'nin gürültü haritasının oluşturulması ve eski gürültü ölçüm sonuçları ile ölçtüğümüz gürültü ölçümlerini kıyaslamak hedeflenmiştir. Araştırmanın amaçlarından bir tanesi de gürültü kirliliği problemine dikkat çekmektir. Gürültü, tip 1 sonometre ile ölçülmüştür. Her Gürültü ölçümü 10 dakika sürmüştür. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte alan çalışmasıdır. 2018 yaz ve 2018-2019 kış aylarında gürültü seviyesi ölçümleri yapılmıştır. Gürültü ölçümleri Edirne İl Merkezi'nde toplam 55 noktada yapılmıştır. Elde edilen gürültü ölçüm verileri ile yaz ve kış aylarına ait gündüz ve gece haritaları olmak üzere 4 harita, bilgisayar programı vasıtasıyla oluşturulmuş ve renklendirilmiştir. Çalışmamızda yaz-kış dönemi ortalama gürültü seviyesi 61,56±5,78 dBA'dır. Yaz mevsiminde ortalama gürültü seviyesi 59,15±5,08 dBA'dır. Kış mevsiminde ortalama gürültü seviyesi 63,96±5,45 dBA'dır. Yaz gecesinde ortalama gürültü seviyesi 56,88±4,99 dBA'dır. Kış gecesinde ortalama gürültü seviyesi 61,15±5,18 dBA'dır. Kış gündüzünde ortalama gürültü seviyesi 66,77±4.12 dBA'dır. Yaz gündüz ortalama gürültü seviyesi 61,43±4,07 dBA'dır. Ölçüm sonuçları dünyada ve Türkiye'de yapılan diğer gürültü ölçüm çalışmalarıyla karşılaştırılmıştır. Edirne İlçe Merkezi'nde gürültüye neden olan esas problemler vurgulanmıştır. Gürültünün azaltılmasına yönelik; gürültü denetimlerinin arttırılması, şehir merkezinin yayalaştırılması, toplu taşımaya önem verilmesi, şehir planlamasının gürültüyü azaltacak şekilde yapılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Noise can be defined as an environmental health problem that disrupts human health and peace, and reduces working efficiency. The negative effects of noise on human health have been demonstrated by numerous scientific studies. Noise has many effects on physiological, physical, psychological, and performance. It was aimed to create the noise map of Edirne and to compare the noise measurements we measured with the old noise measurement results. One of the aims of the research is to draw attention to the noise pollution problem. Noise was measured with a type 1 sonometer. Each Noise measurement took 10 minutes. The research is a descriptive and cross-sectional field study. Noise level measurements were made in 2018 summer and 2018-2019 winter months. Noise measurements were made in 55 locations in Edirne Central District. 4 maps, including day and night maps of summer and winter months, with the noise measurement data obtained, were created and colored with a computer program. In our study, the average noise level in the summer-winter period is 61.56 ± 5.78 dBA. The average noise level in summer is 59.15 ± 5.08 dBA. The average noise level in winter is 63.96 ± 5.45 dBA. The average noise level in the summer night is 56.88 ± 4.99 dBA. The average noise level in winter night is 61.15 ± 5.18 dBA. The average noise level during the winter daytime is 66.77 ± 4.12 dBA. The average daytime noise level during the daytime is 61.43 ± 4.07 dBA. Measurement results are compared with other studies conducted noise measurements in the world and Turkey. The main problems causing noise are highlighted in Edirne District Center. For reducing noise; Suggestions were made such as increasing noise controls, pedestrianizing the city center, giving importance to public transportation, and planning the city in a way to reduce noise.