Ön kafa tabanı' nın endoskopik anatomisi ve morfometrik ölçümleri
Endoscopic anatomy and morphometric measurements of anterior skull base
- Tez No: 615980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN KAHILOĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Endoskopik, Ön Kafa Tabanı, Anatomy, Endoscopic, Anterior Skull Base
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Endoskop, kafatabanı ameliyatlarında tek başına görüntüleme aracı olarak veya mikroskopik ameliyatlarda cerrahi koridordun dar olduğu vakalarda lezyona yaklaşımı daha kolay sağlamak amacıyla kullanılır. Literatürde son yıllarda ön kafa tabanı patolojilerinde endoskopik cerrahi ön plana çıkmış olup bazı seçkin vakalarda mikroskopik cerrahinin yerini almaya başlamıştır. Endoskopik cerrahinin ivme kazanması; cerrahi başarı oranını artırmak ve cerrahi sırasında gelişebilecek komplikasyonların azaltılması hususunda ön kafa tabanının daha detaylı incelenmesi gereksinimi ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada 7 kadavra üzerinde çalışılmıştır. Çalışma öncesinde her bir kadavraya ince kesit beyin ve paranazal sinüs tomografileri çekilmiştir, ardından endoskopik bilateral endonazal yaklaşımla ön kafa tabanına ulaşılarak, endoskopik cerrahi anatomi ortaya koyulmuş ve anatomik varyasyonlar tanımlanmıştır. Nazal tavandaki önemli anatomik landmarklar ortaya konmuştur ve Anterior-posterior etmoid arterlerin bu yapılara olan uzaklıkları ölçülmüştür. Ayrıca anatomik ölçümler, radyolojik ölçümler ile desteklenmiştir ve daha özgün bir çalışma elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The endoscope is used as a stand-alone imaging tool in skull base surgery or in microscopic surgery to provide an easier approach to the lesion in cases where the surgical corridor is narrow. In recent years, endoscopic surgery has become prominent in the anterior skull base pathologies in the literature and has begun to replace microscopic surgery in some selected cases. Acceleration of endoscopic surgery; further investigation of the anterior skull base in order to increase the surgical success rate and to reduce the complications that may occur during surgery. In this study, 7 cadavers were studied. Before the study, thin section brain and paranasal sinus tomographies were taken to each cadaver, then endoscopic bilateral endonasal approach was reached and endoscopic surgical anatomy was revealed and anatomic variations were identified. Significant anatomical landmarks in the nasal ceiling were demonstrated and the distance of the anterior-posterior ethmoid arteries to these structures was measured. In addition, anatomical measurements were supported by radiological measurements and a more specific study was obtained.