Hakkari ilinde gezgin arıcılık faaliyetleri
Migratory beekeeping activities in Hakkari̇
  1. Tez No: 616022
  2. Yazar: MESUT KANAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Gezgin arıcılık, Sorunlar, Hakkari, Beekeeping, Migratory beekeeping, Problems, Hakkari
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
HAKKARİ İLİNDE GEZGİN ARICILIK FAALİYETLERİ KANAKAN, Mesut Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Cengiz ERKAN Şubat 2015, 54 sayfa Hakkari İli'ndeki gezgin arıcılık hareketlerinin yönünü, yoğunluklarını ve bazı arıcılık faaliyetlerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırmada, Hakkâri'ye farklı bölgelerden gelen 52 ve Hakkâri'den giden 100 olmak üzere toplam 152 arıcı ile yapılan anketlerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Dört başlık altında uygulanan anketlerin ilk bölümünde arıcıların sosyo-ekonomik niteliklerini, ikinci bölümde arıcıların sezon içerisinde yer değişimleri ve üçüncü bölümde gezgin iki grup arasındaki uygulama farklılıklarının ortaya çıkarılmasına yönelik sorular yer almıştır. Son bölümde ise yer değişimler sırasında karşılaşılan sorunlara ilişkin belirlenmeler yer almıştır. Araştırmada, Hakkâri'ye gelen arıcıların % 76.92'sinin, yerli arıcıların ise % 40.00'ının asıl mesleklerinin arıcılık olduğu ortaya çıkarken arıcılıktan sağlanan gelirin yıllık gelir içerisindeki payı % 50'den fazla olanların oranı Hakkari'ye gelenlerde % 98.08, yerli gezgin arıcılarda ise % 72.00 olduğu belirlenmiştir. Hakkari'ye gelen arıcıların % 40.00'ının Hatay İli arıcılarının olduğu ortaya çıkan araştırmada, sıralama % 28.85 ile Adana İli arıcıları ve % 19.23 ile de Şanlıurfa İli arıcıları şeklinde devam etmiştir. Çalışma sonuçlarına göre nektar akımı başlangıcından itibaren kolonilerini nakletmeye başlayan arıcıların büyük çoğunluğu (% 34.62) Hakkari'ye mayıs ayının son haftasında gelmekteyken, kolonilerini ılıman bölgelerde kışlatmayı hedefleyen Hakkarili arıcılar da yöreden %48.00 oranla eylül ayı ortasında ayrılmaktadır. Ayrıca, yerli arıcıların % 19.00'un kışlatma yerlerine ulaşmadan önce güzergah üzerindeki farklı alanlarda konakladığı elde edilen başka bir bulgudur. Nektar kaynaklarından daha fazla yararlanmayı sağlayan gezgin arıcılık, yakın zamanda arıcılığın temel gereklerinden biri haline gelmiştir. Bununla birlikte denetimsiz melezlenmelere sebep olması nedeniyle yerel genotiplerin kaybolması gibi olumsuzluklara bağlı olarak, koloni hareketlerinin kontrol altına alınması zorunluluk arz etmektedir. Bu bakımdan yürütülen araştırma, yöre için koloni hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
MIGRATORY BEEKEEPING ACTIVITIES IN HAKKARİ KANAKAN, Mesut M. Sc., Animal Science Supervisor : Assist.Prof. Dr. Cengiz ERKAN February 2015, 54 pages In this study which was carried out in order to determine direction, intensity and beekeeping activities of migratory beekeeping activities in Hakkari, survey data of152 beekeepers; 52 of those who came from different regions to Hakkari and 100 beekeepers who left Hakkari were evaluated. In the first section of survey which is composed of four sections socio-economic qualities of beekeepers are included, in the second section translocation of beekeepers within season and in the third section questions which aims to reveal application difference between two migratory groups are presented. In the last section, there are detections about problems faced during translocation. In the study, it was found that actual occupation of76.92% of beekeepers who come to Hakkari, and 40.00% of local beekeepers is beekeeping, the share of income obtained from beekeeping is more than 50% within annual income is 98.08% for those who come to Hakkari and 72.00% for local migratory beekeepers. In the study in which it was revealed that 40.00% of beekeepers who come to Hakkari are beekeepers of Hatay, this is followed by beekeepers from Adana with 28.85% and beekeepers from Şanlıurfa with 19.23%. According to study results, great majority of beekeepers (34.62%) who start to transfer their colony from the beginning of nectar flow arrive to Hakkari in the last week of May, beekeepers from Hakkari who plans to winter their colonies in temperate regions leave the region in the middle of September in the rate of 48.00%. Moreover, another finding is that 19.00% of beekeepers stay at different places on the spot before arriving winter location. Migratory beekeeping which enables to make more use of nectar resources has become one of the basic requirements of beekeeping recently. In addition to this, depending on negative cases such as loss of local genotypes due to causing uncontrolled hybridization, it is compulsory to take control of colony movements. In this case, the study would contribute to the arrangement of colony movements for the regions.