Lise öğrencilerinin aile değişkenleri itibariyle sosyal medya kullanım alışkanlıkları
Social media usage habits of high school students in respect of family variables
  1. Tez No: 616028
  2. Yazar: ALPEREN UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Kitle İletişim Araçları, Sosyal Medya, Lise Öğrencileri, Nevşehir, Family, Mass Communication Devices, Social Media, High School Students, Nevşehir
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN AİLE DEĞİŞKENLERİ İTİBARİYLE SOSYAL MEDYA KULLANIM ALIŞKANLIKLARI Alperen UĞUR Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2014 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ZORLU KISA ÖZET Bu çalışmada, lise öğrencilerinin aile değişkenleri itibariyle sosyal medya kullanım alışkanlıkları işlenmiştir. İnternetin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan sosyal medya, gün geçtikçe toplumun her kesimi tarafından kullanılan yeni bir iletişim aracı olarak nitelendirilmektedir. Kitle iletişim araçları ile birlikte anılan sosyal medya konusunda yapılan bir çok araştırmada sosyal medyanın özellikle lise çağındaki genç nüfus tarafından yeni bir iletişim kurma yöntemi olarak tercih edildiği görülmektedir. Çalışmanın temel amacı kitle iletişim araçları ile birlikte anılan sosyal medyayı tanımak, Nevşehir il merkezinde öğrenim gören lise öğrencilerinin hangi sosyal medyayı hangi amaçla kullandıklarını, sosyal medyada geçirilen zamanın ne kadar olduğunu ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarında aile değişkenlerinin rolünü ortaya koymaktır. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması ve anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma için yürütülen araştırmanın sonuçlarında sosyal medyanın önemli bir parçası olan sosyal ağların lise öğrencileri tarafından sıklıkla kullanıldığı, lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını belirlemede aile değişkenlerinin önemli bir rol oynadığına dair bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SOCIAL MEDIA USAGE HABITS OF HIGH SCHOOL STUDENTS IN RESPECT OF FAMILY VARIABLES Alperen UĞUR Erciyes University, Social Siciences Institute, Master Thesis, December 2014 Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ZORLU ABSTRACT In this study, social media usage habits of high school students in respect of family variables are look into. The social media, which appeared with the development of internet, is increasingly described as a new means of communication by all parts of society. In many studies about social media which is associated with mass media, it is observed that social media is preferred as a new means of communication especially by the young people at the age of high school education. The main focus of this study is to get to learn about social media which is mentioned together with mass media, to put forth which and for which purpose social media is used by high school students in the city center of Nevşehir, and how much time they spend for it and the role of family variables in the social media usage habits. Literature review and questionnaires have been used as the method of this study. As a result of the study, it has been concluded that social networks which are important parts of social media are frequently used by high school students and family variables have a significant role in determining the social media usage habits of the students.