Türkiye'deki şiddet içerikli televizyon dizilerinde erkeklik temsilleri ve hegemonik erkeklik yapılanması
Representations of masculinity and contruction of hegemonic masculinity in television series which include violence in Turkey
- Tez No: 616444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Hegemonik Erkeklik, Erkeklik Temsili, Şiddet, Televizyon Dizileri, Gender, Hegemonic Masculinity, Representation of Masculinity, Violence, Television Series
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Toplumsal cinsiyet rollerinin inşa edilmesi ve aktarılmasında medya önem taşımaktadır. Medya içerisinde büyük önem taşıyan televizyon, toplumsal cinsiyet rollerinin inşasında ve pekiştirilmesinde, sunduğu temsiller aracılığıyla öne çıkmaktadır. Özellikle en çok izlenen program türü olarak televizyon dizileri erkekliğe ilişkin toplumsal cinsiyet rollerini temsilleri aracılığıyla sunmakta ve öne çıkardığı şiddet aracılığıyla hegemonik erkeklik yapılanmasında da etkili olmaktadır. Böylelikle ataerkil ideolojiyi desteklemekte ve erkek egemenliğinin devamlılığına katkı sağlamaktadır. Bunlardan hareketle çalışmanın amacı, şiddet içerikli dizilerdeki erkekliklerin ve ideal olarak sunulan hegemonik erkekliğin temsillerine dikkat çekmek ve önemli bir inşa ve pekiştirme aracı olarak medyanın dizi alanında oluşturduğu erkeklik temsillerini incelemektir. Medya içeriklerinde erkeklik temsillerine ve hegemonik erkekliğe yönelik çalışmalar reklam ve sinema alanlarında yoğunlaşmakta, televizyon dizilerindeki bu konudaki içeriğe yönelik çalışmalara fazla yer verilmemektedir. Bu açıdan çalışma ilgili literatüre katkı sağlamak açısından önem taşımaktadır. Toplumsal yaşam alanında önemli bir sorun olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine ve egemen konumdaki erkekliklerin dizilerdeki temsiller aracılığıyla nasıl inşa edilip pekiştirildiğine dikkat çekmesi bakımından da önem taşımaktadır. Çalışmada erkeklik temsillerini ve hegemonik erkeklik yapılanmasını ortaya koymak amacıyla 2018- 2019 sezonunda reytingleri yüksek olan, şiddet içerikli Çukur, Sen Anlat Karadeniz ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizileri ilk, orta ve sezon finali bölümleriyle sınırlandırılarak eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren, çoğunlukla şiddet uygulayıcısı olarak öne çıkarılan erkeklik temsillerine yer verildiği ve hegemonik erkeklik yapılanmasının da temelde bu şiddet göstergelerine dayandırıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Media plays an important role about constructing and transferring gender roles. As media, television stands out through the representations in the construction and consolidation of gender roles. Especially TV series as the most watched program type, present gender roles related to masculinity through their representations and are effective in construction of hegemonic masculinity through the violence it emphasizes. Thus, it supports patriarchal ideology and contributes to the continuity of male domination. Based on these, the purpose of this study is to draw attention to the representations of masculinities in the series which include violence and ideally presented hegemonic masculinity and to examine the representations of the media in series field as an important means of construction and reinforcement. Studies on representations of masculinity and hegemonic masculinity in media content focus on advertising and cinema but studies on the content of this issue in TVseries are not given much space. In this context, the study is important in terms of contributing to the related literature. It is also important in that it draws attention to gender inequalities, which is an important problem in the field of social life, and how dominant masculinities are built and reinforced through representations in TVseries. In this study, in order to reveal representations of masculinity and constructing hegemonic masculinity, TV series of Çukur, Sen Anlat Karadeniz ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz with high ratings that were limited to the first, middle and finale of season sections in 2018- 2019 season were analyzed by critical discourse analysis method. It has been concluded that the representations of masculinity which reinforce gender roles, are mostly emphasized as resorter to violence are included and construction of hegemonic masculinity is basically based on these violent indicators.