Sağlık personelinin serviks kanseri pap smear testi bilgi, uygulatma düzeyi ve örgüt kültürü: Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
The determination of knowledge, implementation of cerviks cancer, pap- smear test and organization of culture: The sample of Karabük Trainiing and Research University Hospital
  1. Tez No: 616445
  2. Yazar: SAADET TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ZEHRA SAVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cancer, Cervical Cancer, Pap Smear Test, Women Health Care Personnel, Culture, Organizational Culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kanser hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Hastanın daha rahat ve uzun bir hayat yaşamasını sağlar. Kadın kanserleri içinde Serviks kanseri görülme sıklığı bakımından 2. sıradadır. Serviks kanserini diğer kanser türlerinden ayıran en önemli fark önlenebilir bir hastalık olmasıdır. Pap smear testiyle erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Serviks kanseri risk faktörleri ve pap smear test konusundaki örgüt kültürünün yarattığı bilinç düzeyi, bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada; çalışanların örgüt kültürü kapsamında bilinçlendirilmesi ve çevreye karşı bu konuda paylaşımlarda bulunmaları ile kültürün pozitif yönde etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın teorik kısmı ilgili literatürden hazırlanmış ve uygulama kısmı için ise Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinin 112 çalışanına anket uygulanmıştır. Çalışmanın verileri bilgisayar ortamında SPSS 21 programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, khi-kare testi, varyans analizi, tukey testi ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
Early diagnosis of cancer is very essential. Itensures more comfortable and longer life for patients. Cervical cancer is the 2nd most common cancer among females. The most important characteristic of cervical cancer is that it is preventable. Early diagnosis and effective treatment is possible with pap smear test. At the end of the study, when the consciousness and knowledge about cervical cancer and pap smear test goes up that causes positive effect on the health workers an essential role at shaping organizational culture and creating, supervising events the basic anxiety of employees reduces. This study has been performed on the 112 voluntary medical workers of the Karabük Training and Research University Hospital. The data were processed on the SPSS statistical software. Data was analyzed via SPSS 21 statistical analyze programme. Frequency, chi square, one way anova, tukey test and meaning fullness of the difference of two means test were conducted.