Türkiye'de ulusal televizyon kanallarındaki dizilerde kardeşlik ilişkilerinin temsili: İstanbullu Gelin dizisi örneği
The representation of the brotherhood relations in the national television channel arrays in Turkey: The series 'İstanbullu Gelin' sample
- Tez No: 616446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Aile, Kardeşlik İlişkisi, Temsil, Televizyon Dizileri, Family, Brotherhood relationship, Present, TV series
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Toplumsal yapının en küçük birimi olarak tanımlanan aile kurumu, televizyon dizilerinde sıkça temsil edilmektedir. Televizyonun toplumsal değerleri ve değişimleri yeniden inşa ederek yansıttığı varsayılmaktadır. Bu noktada aile kurumunun televizyon ile etkileşim halinde olması, ailenin dönüştürüp değiştirilerek temsil edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, dizilerde yer alan kardeşlik ilişkilerinin temsil ediliş biçiminin incelenmesidir. Literatür incelendiğinde dizilerdeki aile yapısı içerisinde kardeşlik ilişkilerinin temsiline ilişkin kapsamlı akademik çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan çalışma ilgili literatüre katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca çalışma, dizilerdeki kardeşlik ilişkilerine yönelik olumsuz temsillere dikkat çekmesi yönüyle de önemli görülmektedir. Tezin gerek akademik anlamda gerekse konuya ilişkin araştırma yapmak isteyen araştırmacılara referans olması amaçlanmaktadır. Çalışmada uyarlama televizyon dizisi olan İstanbullu Gelin dizisindeki kardeşlik ilişkilerinin çatışma ve eşitsizlik temaları üzerine şekillenmesiyle oluşturulan algı, söylem analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmada dizilerde genellikle kardeşler arası ilişkilerin kıskançlık, eşitsizlik gibi temalar üzerine şekillenerek Türk aile yapısı ile örtüşmemekte olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of the family, which is identified as the smallest unit of social structure, is represented in the TV series constantly. It is assumed that TV reflects social values and alterations by rebuilding. At this point, coalesence of the family concept and TV enables to convert of the family concept by changing. Accordingly, the purpose of this study is to examine the representation of the theme of brotherhood relationships in the TV series. When the literature is analyzed, there is no comprehensive academic study on the representation of brotherhood relationships in the family structure in the series. In this respect, the study is important in terms of contributing to the related literature. In addition, the study is considered important in terms of drawing attention to negative representations about brotherhood relations in the series. The thesis is intended to be a reference for researchers who want to do research both academically and on the subject. In this study, TV series of Istanbullu Gelin which is adaptation was analyzed using the discourse analysis method, which was formed by shaping the brotherhood relationships on the themes of conflict and inequality. In this study, it was concluded that the relations between siblings in the series are based on the themes of jealousy, inequality do not match the Turkish family structure.