Roma kaynaklarında Gotlar ve Anadolu Akdenizi
Goths and Anatolia's Mediterranean in Roman sources
  1. Tez No: 616736
  2. Yazar: MEHMETCAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Berig, Filimer, II. Claudius, Nassius, Küçük Asya, Berig, Filimer, Claudius II, Nassius, Asia Minor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gotlar, MS III. yüzyıldan itibaren Roma imparatorluğuna ve daha sonraki yüzyıllarda da Avrupa tarihine etkisi olmuş barbar bir kavim olarak bilinir. Tarihte isimlerinden bahsettirmeye başladıkları ilk dönemlerde, kralları Berig'in önderliğinde önce İskandinavya'dan Polonya'ya ve oradan da kral Filimer'in liderliğinde Karadeniz'in kuzeyine göç ettikleri söylenir. Uzun donem barış ortamı içinde yaşayan Avrupa'daki şehirler Got saldırılarına kadar savunmalarına önem vermemiş ve Roma imparatorluğunun zayıflık gösterdiği dönemlerde şiddetli saldırılara maruz kalmışlardır ki Trakya, Makedonya Ilirya ve Küçük Asya şehirleri bu saldırılar sonrası kaos ortamına sürüklenmiş ve bunu takip eden donemde güvenlikleri için surlar inşa etmeye başlamışlardır. Özellikle MS 235-284 yılları arasında yaşadığı kriz döneminde Roma imparatorluğu doğudan Sasani, kuzeyden Gotlar ve diger barbar kavimlerin etkisiyle oldukça yıpranmış ve özellikle Got'lara karşı kontrolü 268 yılında II. Claudius Nassius'ta kazanmış olduğu zafer sonrası ele geçirmiştir. Bu çalışmada Gotların kim oldukları, kökenleri, yaşadıkları coğrafyalar ve Roma İmparatorluğu ile olan ilişkileri araştırılmış ve Küçük Asya şehirlerine gerçekleştirdikleri saldırılar ve bu saldırının sonuçları, antik kaynaklar, numizmatik ve epigrafik veriler ışığında anlatılmaya çalışılmıştır.'' Bu araştırmanın akademik çevrelerde göreceli olarak az araştırılmış olan MS III yy Roma İmparatorluğu'nun yaşadığı zor dönemlerde batıdan gelen tehditler ve onunla nasıl bahsedildiği üzerine bir ışık tutacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Goths, were known as a barbarian tribe that influenced the Roman Empire in the III century AD and European history in the subsequent centuries. One of the narratives mentions that Goths migrated from Scandinavia to Poland following their King Berig, and to the north of the Black Sea region under the leadership of King Filimer, referring to the earlier years of their appearance in history. The cities in Asia Minor, which peacefully existed with little attention to security until Goth aggression, were subject to violent attacks at a weak period of the Roman Empire. Particularly, the regions including Thrace, Macedonia, Illyria and Asia Minor were impacted heavily and were pushed into chaos, where soon after they all began to build city walls for protection. The Roman Empire lost its control between 235 and 284, due to internal conflicts as well as external attacks by Sasani in the east and Goths and other barbarian tribes in the north. They only regained control, particularly against the Goths, after the victory of Claudius II in 269 AD in Nassius. In this study, the Goths, their origins, the geographies in which they lived and their relations with the Roman Empire were researched. The attacks on cities in Asia Minor and the consequences of these attacks were explained in light of ancient sources, numerical and pigraphical data. It is hoped this research will provide further assistance to researchers in academic circles on a topic that has been rarely studied in Turkey; the difficult periods of the Roman Empire in the third century AD, the threats they faced from the north and the extent to which they handled it.