Kişilik renklerinin performans ile ilişkisi; Kamu personelleri üzerine bir araştırma
Relationship of personality colors with performance; A research on publich personnel
  1. Tez No: 616737
  2. Yazar: MURAT ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR AKGEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, İşletme, Psychology, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Renkleri, Kişilik Analizi, Performans Değerlendirme, Personality Colors, Personality Analysis, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı kamu kurumlarında çalışan personellerin kişilik renkleri ile performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında, Konya'nın Bozkır ilçesinde çalışan kamu personeline anket yapılmıştır. Bozkır'da çalışan tüm kamu çalışanlarına örneklem yoluna gidilmeden ulaşılmaya çalışılmış ve 151 personele anket uygulanmıştır. Verileri toplamak amacıyla kişilik renkleri testi ve performans değerlendirme ölçeği için sırasıyla Toktamışoğlu ve Alkış (2005) ve Odabaş (2004)'ın çalışmalarındaki sorular kullanılmıştır. Araştırma bulguları SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, mükemmel mor kişilik rengi, güçlü kırmızı kişilik rengi, soğuk beyaz kişilik rengi ve popüler pembe kişilik rengi performans ortalamaları sırasıyla 4.61, 4.49, 4.02 ve 3,91 olarak tespit edilmiştir. Yapılan ANOVA testi sonucunda ise kamuda çalışan personellerin kişilik renkleri ile performansları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between personality color and performance of the personnel working in public institutions. Within the scope of the study, a questionnaire was conducted to public personnel working in Bozkır district of Konya. All public personnel working in Bozkır were tried to be reached without sampling and a questionnaire was applied to 151 personnel. In order to collect data, the questions in the studies of Toktamışoğlu and Alkış (2005) and Odabaş (2004) were used for personality color test and performance evaluation scale, respectively. The research findings were analyzed with SPSS 22.0 program. As a result of the analyzes, the performance averages of perfect purple personality color, strong red personality color, cool white personality color and, popular pink personality color were determined as 4.61, 4.49, 4.02 and, 3.91, respectively. As a result of the ANOVA test, a significant relationship was found between the personality colors and performance of public personnel.