İrrasyonel inanışlar ile yeme tutumu ve beden algısı ilişkisinin incelenmesi
An investigation between irrational beliefs, eating attittude and body perception
  1. Tez No: 616836
  2. Yazar: GİZEMAY PARMAKSIZ
  3. Danışmanlar: DR. MURAT ARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: irrasyonel inanışlar, yeme tutumu, beden algısı, irrational beliefs, eatıng attittude, body perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma evreni, kolaydan örneklem yöntemi ile belirlenmiş olup İstanbul'da yaşayan 14-57 yaş arası 221 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların irrasyonel inanışlarına dair veriler“Genel Tutum ve İnanışlar Ölçeği Kısa Formu”, yeme tutumu düzeylerine dair veriler“Yeme Tutumu Ölçeği”ve beden algısı düzeylerine dair veriler ise“Vücut Algısı Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Sosyodemografik özelliklere ilişkin veriler için ise araştırmacı tarafından“Kişisel Bilgi Formu”oluşturularak kullanılmıştır. Analiz bulguları incelendiğinde irrasyonel inanışlar ile beden algısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülürken; yeme tutumu ile pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların yeme tutum düzeyleri ile vücut algısı düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu durumda kişilerin irrasyonel inanış düzeyleri arttıkça beden memnuniyetlerinin azaldığını ve yeme tutum puanlarının arttığını görülmüştür. Araştırmaya göre irrasyonel inanışlar, yeme tutumu düzeyine istatistiksel açıdan anlamlı etki ederek yeme tutumu düzeyini arttırmaktadır. İrrasyonel inanışların beden algısı düzeyine olan etkisi incelendiğinde ise istatistiksel açıdan anlamlı bir etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The population of the study was determined by easy sampling method and 221 participants were reached between 14-57 years of age in Istanbul. The data on the irrational beliefs of the participants were obtained by using the“General Attitudes and Beliefs Scale”, the data on the eating attitude levels were obtained from the“Eating Attitude Scale”and the data about the body perception levels were obtained from the Alg Body Perception Scale ". The demographic information form was used by the researcher for data on sociodemographic characteristics. Analysis of the findings revealed that there was a significant negative relationship between irrational beliefs and body perception. It was found that there is a positive significant relationship with eating attitude. In addition, a statistically significant negative correlation was found between eating attitude and body perception total score of the participants. In this case, it was observed that body satisfaction decreased and eating attitude scores increased with increasing irrational belief total score. According to the study, irrational beliefs have a statistically significant effect on the eating attitude total score and this effect increases the eating attitude total score. When the effect of irrational beliefs on body perception was examined, it was found to be a statistically significant effect.