Üniversite öğrencilerinde yeme tutumu ile beden algısı ilişkisinde irrasyonel inanışlar ve ontolojik iyi oluşun aracılık rollerinin incelenmesi
Irrational beliefs of university students in the relationship between eating attitude and body perception and investigation of mediating roles of ontological well-being
  1. Tez No: 594175
  2. Yazar: FERİDE KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZEL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, Beden algısı, İrrasyonel inanışlar, Ontolojik iyi oluş, Eating attitude, Body perception, İrrational beliefs, Ontological well-being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinde yeme tutumları ile beden algısı arasındaki ilişkide irrasyonel inanışlar ve ontolojik iyi oluş düzeylerinin aracılık rollerinin incelenmesidir. Üniversite öğrencilerinde irrasyonel inanışlar ve ontolojik iyi oluş düzeyinin yeme tutumu ile beden algısı ilişkisindeki aracılık rollerini sınayan bu çalışma nedensel-karşılaştırma modeli ile desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan çeşitli okullardan üniversite öğrencileri oluştururken, örneklemi ise aynı üniversitelerdeki 18-25 yaşları arasındaki 303 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Yeme Tutum Ölçeği, Beden Algısı Ölçeği, Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği ile Ontolojik İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada gerçekleştirilen temel istatistikler (frekans analizi, ortalama, standart sapma, korelasyon ve güvenirlik) IBM SPSS Statistic 25 programıyla analiz edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ile beden algısı arasındaki ilişkide irrasyonel inanışlar ve ontolojik iyi oluş düzeylerinin aracılık rollerini ortaya çıkarmayı hedefleyen bu çalışmada veriler regresyon analizi ve bootstrapping yöntemi kullanılmıştır. Yeme tutumu ile beden algısı arasındaki aracılık modelinde ontolojik iyi oluş ve irrasyonel inanışlar sonuçları etkileyebilme olasılıkları nedeniyle kontrol (covariate) değişkeni olarak dahil edilmiş ve analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen sonuçlara göre üniversite öğrencilerinde irrasyonel inanışlar ile yeme tutumu arasında pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. Ayrıca ontolojik iyi oluş ve yeme tutumu arasında negatif yönde ilişki belirlenirken; irrasyonel inanışlar ve beden algısı arasında negatif yönde ilişki tespit edilmiştir. Ontolojik iyi oluş ve beden algısı arasında pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir. Yeme tutumu ile beden algısı arasında irrasyonel inanışlar ve ontolojik iyi oluşun aracılık etkisi gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the mediating roles of irrational beliefs and ontological well-being levels in the relationship between eating attitudes and body perception in university students. This study testing the mediating roles of irrational beliefs and ontological well-being levels in the relationship between eating attitudes and body perception in university students patterned by causal-comparison model. The population of the research consists of students from various universities in Istanbul, the sample consists of 303 students between the ages of 18-25 in the same universities. Demographic Information Form, Eating Attitude Scale, Body Perception Scale, Irrational Beliefs Scale and Ontological Well-being Scale were applied to the participants. The basic statistics which were used in the research (frequency analysis, mean, standard deviation, correlation and reliability) were analyzed by IBM SPSS Statistic 25 program. This study aimed to reveal the mediating roles of irrational beliefs and ontological well-being levels in the relationship between eating attitudes and body perception in university students' regression analyses and bootstrapping methods were used for data. In the model of mediating between eating attitudes and body perception, ontological well-being and irrational beliefs accepted as control (covariate) variety and analyzed due to the possibilities of affecting the results. According to results of the analysis, a positive relationship was found between irratioanal beliefs and eating attitude in university students. İn addition, a negative correlation was found between irrational beliefs and body perception. A positive correlation was found between ontological well-being and body perception. Irrational beliefs and ontological well-being were found to be mediating effects between eating attitude and body perception.