Filistin gazetelerinde 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ele alınışı
The media coverage of the Palestinian newspapers for the Turkish coup in 2016
  1. Tez No: 616854
  2. Yazar: YASEMİN SAKALLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, Türkiye, Filistin Gazeteler, Gazze, Batı Şeria, Coup, Turkey, palestinian newspaper, Gaza, West bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
15 Temmuz 2016'da meydana gelen Türkiye'deki darbe girişimi dünya'da ve Arap dünyası'ndaki farklı medya araçlarında büyük bir medya kaosuna sebep oldu. Bu kapsamda darbeyi destekleyen ve ona karşı çıkanlar olarak bölünülen Türkiye'deki olaylar konusunda Filistin Gazateleri de yer aldı. Bu çalışma, Gazze Şehri ve Batı Şeriada 16/7/2016 ve 25/7/2016 tarihleri arasındaki dönem'de Türkiye'deki darbe girişimlerine yönelik Filistin Gazeteler'in yayınlarının içernektedi. Bu çalışmada filistin'de ulaşmak için içerik analizi metodu kullanılmıştır. Çalışmada, araştırılan üç gazetedir. Gazze'deki Hamas hareketine bağlı Filistin Gazetesi ve Ramallah'taki Fetih hareketine bağlı Alhayat ve Alayyam gazeteleridir. Şonuç olarak en önemli şey, Gazzedeki Filistin Gazetesi'nin Türkiye'deki darbe haberlerini büyük oranda Alayyam ve Alhayat gazeteleri'nden nakletmeye özen göstermesidir. Bunun en öne çıkan sebebi, Türkiye'nin Filistin halkına özellikle de halen Gazze Şeridini kontrol altında tutan İslami Direniş Hareketi Hamas'a destek vermeye devam etmesi ve onu kontrol etmesidir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Coup détat of 15 July 2016 led to the creation of large media chaos in various Arabic and international media, including the Palestinian press, which its coverage of the events in Turkey was divided between those who supported the coup and those who opposed it. This study aimed to highlight the Palestinian newspapers issuing in the Gaza Strip and the West Bank for their coverage of the Turkish coup attempt in the period from 16/7/2016 to 25/7/2016 through the use of the content analysis methodology to obtain the results. The study included three newspapers,“PALESTINE”, the Hamas-affiliated newspaper in Gaza, and“al-Hayat”and“al-Ayyam”newspapers affiliated with Fatah movement in Ramallah. The most important findings of the study are the interest of“PALESTINE”newspaper in Gaza to convey the news of the Turkish coup more than“al-Ayyam”and“al-Hayat”newspapers, mainly because of the continued Turkish support for the Palestinian people and their leadership, especially the Islamic Resistance Movement (Hamas), which still controls the Gaza Strip.