Manyetokalorik etki gösteren la0.67sr0.33mno3 perovskit bileşiğine yapılan ba katkısıyla değişen yapısal ve manyetik özelliklerin incelenmesi
  1. Tez No: 617264
  2. Yazar: PINAR BAYKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SAMANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetokalorik Etki, Perovskit Manganit Bileşikler, Sol-Jel Metodu, Magnetocaloric Effect, Perovskite Manganite Structure, Sol-Gel Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada ideal durumdaki LaMnO3 peroksit manganit bileşiğinde La+3 yerine belli oranda Sr+2 ve/veya Ba+2 elementi yer değiştirmesi yapılarak manyetik ve yapısal özelliklerindeki değişim incelenmiştir. La0.67(SrxBa0.33-x)MnO3 , (x=0.0-0.18-0.23) bileşikleri sol-jel metodu kullanılarak üretilmiş ve 1000oC'de 24 saat ısıl isleme tabi tutulmuştur. Üretilen La0.67(SrxBa0.33-x)MnO3, (x=0.0-0.18-0.23) bileşiğindeki yapısal ve manyetik özelliklerdeki değişim incelenmiştir. Manyetik özelliklerin belirlenmesinde fiziksel özellik ölçüm sisteminden (PPMS) yararlanılmıştır. Mıknatıslanma ölçümleri sonucunda Curie geçiş sıcaklıkları (TC) tespit edilmiştir. Bileşiklerin TC geçiş sıcaklıkları sırasıyla 370K, 358K ve 350K olarak, 1T alan altındaki manyetik entropi değişimleri (-ΔSM) ise 1.65jkg/K, 1.24jkg/K, 1.04jkg/K olarak hesaplanmıştır. Yüzey morfolojisinin ve parçacık boyut dağılımının belirlenmesinde taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve örnek kompozisyon değerlerini belirlemek için sisteme entegre enerji yayılım spektrometresi (EDS) kullanılmıştır. İstenilen örnek kompozisyonları elde edilmiş ve SEM görüntülerinden Ba katkılamasıyla parçacık boyutunun küçüldüğü ve sıkı paketli bir yapının oluştuğu gösterilmiştir. X-ışınları toz kırınım deseninden örneklerde herhangi bir safsızlık fazının olmadığı ve HR-TEM analizleriyle örneklerin perovskit yapıyı sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it has been Show that substitution of La3+ for Sr2+/Ba2+ by amount of element gives rise to tremendous changes in magnetic and structural properties of the ideal LaMnO3 perovskite manganite compounds. The La0.67(Sr0.33-xBax)MnO3, (x=0.0-0.18-0.23) compound were prepared by sol-gel method and sintered in air at 1000oC 24h.The magnetic properties explored by phsical property measurement system (PPMS). The effect of magnetic properties of La0.67(Sr0.33-xBax)MnO3 bulk perovskite manganite which were investigated. From the magnetization measurements the Curie temperature (TC) were determined. And respectively TC is 370K, 358K and 350K and the magnetic entropy changes (-ΔSM) under 1T area were calculated as 1.65jkg/K, 1.24jkg/K, 1.04jkg/K. The morphology and particle size distributions were investigated using scanning elecron microscopy (SEM) with integreted energy-dispersive spectroscopy (EDS) was used to determine sample composition were obtained. This results in the particle size decreased with the Ba addition and a tight packed structure was formed. X-ray powder diffraction pattern, it was found that there was no phase of impurity and the sapmles provided perovskite structure by HR-TEM analysis.