Yerel yönetimlerde engellilere yönelik uygulanan sosyal politikaların engelli vatandaşlar tarafından değerlendirilmesi (Afyonkarahisar ili örneği)
Assesment of local social policies for the disabled by the disabled citizens (sample of Afyonkarahisar)
  1. Tez No: 617278
  2. Yazar: HANEFİ ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ODACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel engelli, Yerel yönetim, Sosyal politika, Physically disabled, Local authority, Social policy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
YEREL YÖNETİMLERDE ENGELLİLERE YÖNELİK UYGULANAN SOSYAL POLİTİKALARIN ENGELLİ VATANDAŞLAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (AFYONKARAHİSAR İLİ ÖRNEĞİ) ERDEM, Hanefi Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ODACIOĞLU Ağustos 2015, 119 sayfa Bu araştırmanın temel amacı; bedensel engelli vatandaşlar açısından, kendilerine yönelik olarak yerel yönetimlerin uyguladığı sosyal politikaları incelemektir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2014 yılında Afyonkarahisar il merkezinde yaşayan 232 engelli vatandaşa uygulanmıştır. Anketlerde elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma istatistiklerinin yanında, t testi, tek yönlü anova ve scheffe testinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; Yerel yönetimlerin sunduğu hizmetlere ilişkin engelli vatandaşların en düşük algıları;“Engellilere Yönelik Yapılan Sosyal Yardımların Suiistimal Edildiğini Düşünüyorum”önermesine en yüksek algının ise“Belediyenin Engellilere Önyargısız Yaklaştığını Düşünüyorum.”önermesine ilişkin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca; yerel yönetimlerin uyguladığı sosyal politikaları en olumlu görme engellilerin değerlendirdiği, en olumsuz ise konuşma ve işitme engellilerin değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ASSESMENT OF LOCAL SOCIAL POLICIES FOR THE DISABLED BY THE DISABLED CITIZENS (SAMPLE OF AFYONKARAHİSAR) ERDEM, Hanefi Master, Department of Management Thesis Supervisor: Assit. Prof. Yaşar ODACIOĞLU August 2015, 119 pages The main objective of the study is to analyze the social policies of the local authorities in terms of disabled citizens. The survey form prepared in 2014 with the accordance of the objective was applied 232 disabled citizens. The data obtained in the survey has been analyzed by SPSS 22.0 program. In the evaluation of the data, T test, one way Anova, and Scheffe tests in addition to frequency, percentage, average, and standard deviation have been used. In the conclusion of the survey: The lowest perception of the disabled towards the services of the local authorities is that ''I think there is a misuse in terms of the social aids serviced to the disabled'' whereas the highest perception for the same phenomenon is that ''I think the local authority is unprejudiced towards the disabled''. Furthermore, It has been concluded in the survey that the visually disabled have the highest positive view for the social policies of the local authorities while the speech and hearing disabled have the lowest.