Gemlik Sunğipek Fabrikası (BUÜ Asım Kocabıyık Yerleşkesi) Laklama-konfeksiyon binası koruma programı
  1. Tez No: 617318
  2. Yazar: ABDERRAHMAN BENAMMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÖPRÜLÜ BAĞBANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi, Sanayi, Endüstri Mirası, Gemlik, Restorasyon, Laklama, Konfeksiyon. 2019, xii + 353 sayfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bursa, tarih boyunca birçok uygarlık ve kültürü içinde barındırmıştır. Bu sebeple çok çeşitli kültürel miras zenginliğine sahip olmuştur. Erken Cumhuriyet Dönemi'nde de Bursa'da inşa edilmiş Merinos Fabrikası (1935 temel atma), Gemlik Sunğipek Fabrikası (1935 temel atma) ve benzeyen endüstriyel yapıların çoğu günümüze ulaşabilmektedir. Gemlik Sunğipek Fabrikası, Türkiye Cumhuriyetinde yapılan Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı'nın en önemli yapılarından biridir. Tez çalışması için Bursa ili, Gemlik İlçesinde bulunan Sunğipek Fabrikası Yerleşkesi'nde 1980 yıllarında inşa edilmiş olan Laklama-Konfeksiyon binası incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, tezin konusu, yapıların projelendirilmesi, tezin kapsamı, amacı ve araştırma yöntemlerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, Bursa ve Gemlik yerleşimlerinin coğrafi özellikleri, tarihi ve sosyal gelişimi incelenip inşa edilmesinden, Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi'ne dönüşüm süreci ele alınmıştır. Tezin temelini teşkil eden üçüncü bölümde, Laklama-Konfeksiyon binasının güncel durumu incelenerek ölçüleri alınmış, fotoğraf albümü oluşturulmuş ve rölövesi çizilip hasar ve malzeme analizleri yapılarak raporlanmıştır. Sonrasında yapıyı oluşturan dönemler tespit edilmiş; yazılı ve sözlü kaynaklar, elde edilen eski fotoğraflar, farklı hava fotoğrafları ve çizimler ile karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bu bilgiler ve belgeler ışığında Laklama-Konfeksiyon binasının restitüsyon projesi çizilmiştir. Yapının gelecekte doğru ve uzun ömürlü bir şekilde kullanılması için müdahale önerileri geliştirilerek restorasyon projesi hazırlanmıştır. Son bölüm olan sonuç kısmında, Laklama-Konfeksiyon bnasının Bursa Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi'nin ve kentin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden işlevlendirilmiştir. Yapının diğer yapılar için örnek oluşturacağı duşunulmektedir.
Özet (Çeviri)
Bursa has embraced many civilizations and cultures throughout history. Therefore, it has a rich variety of cultural heritage. The Merinos Factory (1935 foundation), the Gemlik Sungipek Factory (1935 foundation) and many similar industrial structures built in Bursa during the early Republican period can survive to the futur. Sunğipek Gemlik Factory, is one of the most important buildings made in the first Five Years Industryal Plan of the Republic of Turkey. The subject of this thesis has being studied and examined which is the Lacquering-Confection building which was built in 1980 and located at the campus of Sunğipek Factory in Gemlik District of Bursa Province. In the first part of the thesis has mentioned the scope, aims and methods of the structures. the second part examined the geographical features, historical and social development of Bursa and Gemlik settlements, and discussed the transformation process from the construction of the Sunğipek Factory to the Gemlik Asım Kocabıyık Campus. The third section of the main body of this thesis showed the examination results of the current situation of the Lacquering-Confection Building and presented its measurements. after that created own photo album and it was surveyed and reported for damage and material analysis. Then from written and oral sources, old photographs, different aerial photographs and drawings which has been analyzed comparatively the periods forming Lacquering-Confection building has been determined, and the restitution project of the building has been drawn in the light of this information and documents. The restoration project has been prepared by developing intervention suggestions in order to use the building in a correct and long-lasting manner in the future. The last section is the result; shows how the Lacquering-Confection building will participate in meeting the needs of Bursa Uludağ University Gemlik Asım Kocabıyık Campus. KeyWords: Republic, Industry, Industrial Heritage, Gemlik, Restorasyon, Lacquering, Confection 2019, xii + 353 pages,