Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu yapılan kadınlarda benlik saygısı ve sosyal görünüş kaygısı ilişkisi
Relationship between self esteem and social appearance anxiety in women who had breast reconstruction after mastectomy
  1. Tez No: 617414
  2. Yazar: BİRGÜL METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme rekonstrüksiyonu, Benlik saygısı, Sosyal görünüş kaygısı, Breast reconstruction, Self-esteem, Social appearance anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu yapılan kadınlarda benlik saygısı ve sosyal görünüş kaygısı ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte yapılmıştır. Araştırma, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği' nde 15 Mart- 1 Mayıs 2019 tarihleri arasında, 18 yaş ve üzerinde olan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan, Türkçe konuşup anlaşabilen, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan 82 kadın hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler anket formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri ile t testi, Kruskal Wallis testi, Man Whitney U testi ve Sperman Korelasyon kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların %51,2'si 43 yaş ve üzeri yaş grubunda, %70,7'si evli, %67,1'inin çocuğu var ve %51,2'si bir işte çalışmaktadır. Kadınların %54,9'u üniversite mezunu olduğunu ve %47,6'sı gelirinin giderinden fazla olduğunu belirtmiştir. Kadınların RBSÖ puan ortalaması 24,15±3,56 ve SGKÖ puan ortalaması 30,91±9,86 olarak bulunmuştur. Kadınların çalışma durumu ve öğrenim durumu ile RBSÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and cross-sectional study, which is carried out in order to determine the relationshıp between self-esteem and social appearance anxiety in women who had breast reconstruction after mastectomy. The research was conducted at Esthetic, Plastic and Reconstructive Surgery Clinics of Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University Atakent Hospital between 15 March - 1 May 2019 with 82 female patients who were 18 or older, volunteer for the study, could sunderstand and speak Turkish and had no psychiatric diseases. The data were obtained through Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and Social Appearance Anxiety Scale (SAAS). For the analysis of data; average, standard deviation, median-smallest, median-biggest, frequency and ratio values as well as t test, Kruskal Wallis test, Man Whitney U test and Sperman Correlation were used. Of the women participating the study; 51,2% are at age 43 or above, 70,7% are married, 67,1% have kids and 51,2% are working in a job. 54.9% of the women said that they were university graduates and 47.6% stated that they had more income than their expenses. Average RSES point of the participants were found as 24,15±3,56 and their average SAAS point as 30,91±9,86. Statistically significant difference was found between the working and educational status of the women and their average RSES points (p0,05).